Something the Lord Made (2004)

Regie: Joseph Sargent | 110 minuten | drama | Acteurs: Alan Rickman, Mos Def, Mary Stuart Masterson, Kyra Sedgwick, Merritt Wever, Doug Olear, Michael Ahl, James E. Ash, David Bailey, Nat Benchley, Chris Boykin, R. Emery Bright, Al Brown, Patrick Brown, Dava Casoni, Tray Chaney, Antonio D. Charity, Robert F. Chew, Paul M. Clary, Brigid Cleary, Jeffrey Coleman, Brian Dragonuk, Charles S. Dutton, Henri Edmonds, Sheila Edmondson, Jessica Floria, Lynn-Jane Foreman, Dan Franko, Brooke Gaigler, Kera Gaigler, Justin Hinnant, Yolanda Jenkins, Lyndon Johnson, John F. Kennedy, Z.M. Nan Khan, Martin Luther King, Connie Lamothe, Dave Lankford, Clayton LeBouef, Marty Lodge, Wil Love, Sean MacLaughlin, Robert Neal Marshall, Bolton Marsh, Kerry Meushaw, Tel Monks, Rahaleh Nassri, Jim Nieb, Elisabeth Noone, Mackenzie Jo Pardi, Carlyncia S. Peck, Sean Pratt, Carolyn Rawleigh, Matthew Russell, Alan Sader, Timothy J. Scanlin Jr., Thomas W. Stewart, Anastasia Summers, Dave Trovato, Gabrielle Union, Schuster Vance, Jonathan Watkins, Douglas Watson, Don Whatley, Linda Williams, Malcolm X, Irene Ziegler

De op een waargebeurd verhaal gebaseerde film ‘Something the Lord Made’ vertelt niet alleen over de ontdekking van hartchirurgie, maar vooral ook over een opmerkelijke vriendschap. Het speelt zich af in de vroege jaren van de 20e eeuw, toen er op medisch gebied nog vrij weinig mogelijk was. Men was bijvoorbeeld van mening toen dat het hart niet iets was om aan te zitten sleutelen, het was door God gecreëerd en daar kon verder niks aan gedaan worden. Maar Dr. Alfred Blalock is eigenwijs en wil daar niets van weten. Hij huurt in eerste instantie Vivien Thomas in als schoonmaker, maar al gauw ontdekt hij dat deze ex-timmerman veel meer in zijn mars heeft. Thomas leest graag boeken en wil later geneeskunde gaan studeren, als hij eenmaal genoeg geld heeft verdiend. Blalock is onder de indruk van zijn kennis en bombardeert hem tot zijn labtechnicus, ongeacht zijn huidskleur. Dit is het begin van een bijzonder soort vriendschap die hun leven lang zal duren.

Alan Rickman (onder ander alle ‘Harry Potter’ films, ‘Die Hard’) is goed als de ambitieuze ietwat hautaine Alfred Blalock die zich door niets en niemand uit het veld laat slaan. Hij lijkt niet ouder te worden in deze rol, maar dat ligt misschien aan het feit dat hij er aan het begin – ondanks de geverfde lokken – er toch al redelijk oud uit ziet. Dat doet echter niet af aan zijn acteerprestaties. Eigenlijk is het enige minpuntje zijn nep Texaanse accent (Blalock komt uit Nashville, Tennessee) dat vaker wel dan niet wordt overschaduwd door Alan’s eigen Britse accent. Chemie tussen hem en Kyra Sedgwick (Mary Blalock) is er ook niet echt, maar enigszins logisch gezien Blalock vaker in het lab dan thuis bij zijn gezin doorbrengt. Dat laat ook zijn sporen na…

De grootste ster van de film is Mos Def (‘The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy’, ‘The Italian Job’), wát een talent. Zijn personage Vivien Thomas uit zich wat minder in woorden, maar des te meer in zijn houding en de stiltes die vallen. Mos Def weet precies dat gevoel weer te geven met alleen maar de blik in zijn ogen en het gebruik van zijn stem. Dat doen weinig acteurs hem na. Thomas heeft het lange tijd zwaar, hij wordt alleen vanwege zijn huidskleur aangezien voor schoonmaker (nog net geen slaaf), krijgt onderbetaald als labtechnicus en daarbij wordt ook nog eens zijn grote bijdrage aan het onderzoek ontkend. Vanwege die redenen gaat het dan ook al snel bergafwaarts met de sociale relatie tussen hem en Blalock. Daarnaast is het natuurlijk ook vervelend dat hij steeds zijn naam moet uitleggen, Vivien is namelijk een vrouwennaam, hem gegeven omdat zijn ouders een meisje verwachtten en geen andere naam hadden bedacht. Maar ondanks dat alles blijft hij hartstocht houden en voelen voor zijn beroep en is de afloop wat meer rozengeur en maneschijn voor hem. De overige acteurs, ook de gebruikte dieren, zijn bovendien evenzo bijzonder overtuigend.

De film maakt soms gebruik van origineel archief materiaal (onder andere met John F. Kennedy en Martin Luther King), hetgeen de tijdsgeest alleen maar versterkt. Zonder problemen wordt de kijker teruggezogen naar begin 20e eeuw en krijgt hij het gevoel erbij te zijn geweest toen de eerste grote stap werd gezet richting hartchirurgie. Mooi is dat de kijker aan het eind getrakteerd wordt op de twee schilderijen van de echte Dr. Alfred Blalock en Dr. Vivien Thomas. Dan valt ook meteen de gelijkenis op tussen hen en hun goed gecaste vertolkers. Een mooie, ontroerende en interessante film over een van de belangrijkste en waardevolste ontdekkingen uit de menselijke geschiedenis, ook voor degenen zonder medische interesse.

Tessa Obbens