Somewhere Between Here and Now (2009)

Regie: Olivier Boonjing | 74 minuten | drama | Acteurs: Lucie Debay, Arieh Worthalter, Anaël Snoek, Andres Cifuentes, Antojo, Mathieu Besnard, Pierre Van Heddegem, Marion Nguyen The, Stendec, Elisabeth Lourtie, Geoffrey Boissy, Louise Chardon, Luk van den Dries

Als je na drie jaar thuis komt, is dat dan nog wel je thuis? Louise bleef iets langer weg dan verwacht, en ondertussen is het leven gewoon doorgegaan. Ze weet niet waar ze heen kan, en bevindt zich in niemandsstad Brussel.

Adrian zit juist op het station op een trein te wachten als hij de verloren Louise ziet. Hij stelt zijn vertrek nog even uit, en haalt haar op de een of andere manier over om de nacht overal en nergens in Brussel door te brengen.

Halverwege ‘Somewhere Between Here and Now’ ontmoet het toevallige tweetal nog een dame, die de ex van Adrian is, en een vroegere vriendin van Louise (ofzo?). Zij zorgt dat ze met zijn drieën naar een feestje gaan van een nachtwinkelbediende. Het feest blijkt al afgelopen maar er is nog een oude hippie met een jetlag. Ze blijven tot het ochtend is.

Het is allemaal lekker vaag, van de dialogen moeten we het ook niet hebben, wat informatie betreft.  Het zit hem in de blikken en symboliek. ‘Somewhere Between Here and Now’ is ook meer een visueel gedicht dan een boek. De persoon met de meeste tekst in deze film is de taxichauffeur, die ze naar het voormalige thuis van Adrian brengt. Hij vertelt over alle verschillende culturen, die je ziet in de tram, en dat de stad van iedereen is. Maar eigenlijk dus van niemand. De stad waar iedereen tijdelijk lijkt te zijn, de stad die zoveel verschillende talen heeft dat het moeilijk is om een thuis te zijn. Een stad die teveel verschillende gezichten heeft om een geheel te kunnen vormen. Het is wel de hoofdstad, maar alleen voor de politiek, die ook nog versplinterd is. Het is de Belgische ‘Lost in Translation’, waar twee mensen elkaar vinden in een stad die niet hun thuis is.

‘Somewhere Between Here and Now’ is onconventioneel in de opbouw. De personages worden niet echt geïntroduceerd, we weten niets over ze, en het moment dat ze elkaar ontmoeten en zich aan elkaar voorstellen maken wij niet mee. Ze kenden elkaar niet en toen ineens wel, soort van. Daardoor voelt het verloop van de film vrij onlogisch aan. De beweegredenen van de personages worden verder niet duidelijk gemaakt, het is gissen naar het verleden en het heden. Ze leven naar de backpackersmentaliteit: zoveel mogelijk mensen leren kennen en er samen het leven mee doorbrengen voor een dag, of tot de wegen zich weer scheiden.

De regisseur, Olivier Boonjing, heeft ons door het gebrek aan informatie mede-vreemdeling gemaakt. We weten niet veel van de reizigers die we hebben ontmoet, maar we weten waar ze vandaan komen en dat ze op zoek zijn naar een nieuwe bestemming. Ze vinden elkaar, en gaan samen voor een nacht zoeken naar dingen om bezig te blijven. Om maar niet verder te hoeven.

Mirte Brethouwer

Waardering: 3

DVD-release: 4 februari 2014 (DVD-box Actes Belges)