Sonic – Sonic the Hedgehog (2020)

Recensie Sonic (Sonic the Hedgehog) CinemagazineRegie: Jeff Fowler | 99 minuten | actie, avontuur | Originele stemmencast: Ben Schwartz | Acteurs: James Marsden, Jim Carrey, Tika Sumpter, Natasha Rothwell, Adam Pally, Lee Majdoub, Neal McDonough, Tom Butler, Frank C. Turner, Melody Nosipho Niemann, Shannon Chan-Kent, Brad Kelly, Elfina Luk

“Thank you for the support. And the criticism. The message is loud and clear… you aren’t happy with the design & you want changes. It’s going to happen. Everyone at Paramount & Sega are fully committed to making this character the BEST he can be…” Dit tweette Jeff Fowler, regisseur van ‘Sonic the Hedgehog’ na de lancering van de eerste trailer in mei 2019. De reacties van de fans logen er niet om; het uiterlijk van de blauwe egel uit de geliefde videogame was weerzinwekkend. Een journalist van The Guardian schreef dat Sonic nog het meest leek op een goedkope pluche Sonic-knockoff dat je kind wint op een kermis en er vervolgens doodsbang voor is. De makers hielden hun woord, de release werd met ongeveer een half jaar uitgesteld en Sonic kreeg een grondige make-over.

Het figuurtje ‘Sonic the Hedgehog’ bestaat al sinds 1991, toen de eerste game door Sega op de markt werd gebracht. Talloze andere games, animatieseries en comics volgden. De film kent een roerige geschiedenis, met wisselingen van rechten en productiemaatschappijen (aanvankelijk zou Sony de film uitbrengen, dit werd uiteindelijk Paramount). Zal het eindresultaat alsnog niet bij iedereen in de smaak vallen, voor een familiefilm die gebaseerd is op een videogame is ‘Sonic the Hedgehog’ best geslaagd.

Als de film begint zien we Sonic in de omgeving waar hij opgroeide; maar omdat hij zijn leven niet meer zeker is, moet hij vluchten naar een andere planeet. Met behulp van de ringen die hij van zijn beschermer Longclaw krijgt, komt hij terecht op aarde, in het lieflijke dorpje Green Hills. Daar leidt hij een onopvallend bestaan, tot hij er niet langer in slaagt zijn aanwezigheid geheim te houden. De enige vriend die hij maakt is de lokale politieagent Tom Wachowski (James Marsden) en de twee vallen van het ene avontuur in het andere om uit handen van de vijandige Dr. Robotnik (Jim Carrey) te blijven.

Één van de pluspunten aan ‘Sonic the Hedgehog’ is dat het verhaal ook prima te volgen is voor mensen die nog geen seconde één van de games hebben gespeeld. Aan de andere kant zitten er voldoende referenties in om de loyale fanbase tevreden te houden. Het verhaal is in de basis een vis-op-het-droge-vertelling; een beetje zoals ‘Starman’ (1984) of het veel bekendere ‘E.T – The Extra Terrestrial’ (1982), waarin een buitenaards wezen bevriend raakt met een aardbewoner en ze moeten proberen de autoriteiten te slim af te zijn.

Een ander voordeel is de casting: James Marsden is uitstekend op zijn plek als de ambitieuze politieagent met een hart van goud en heeft naast een aantal bijzonder grappige teksten ook nog een verrassende kant: hij mag misschien overkomen als een doetje, maar hij is beslist een geduchte tegenstander voor de maniakale Dr. Robotnik. En ja, ook Jim Carrey is erg leuk in zijn rol en ‘Sonic the Hedgehog’ voelt als een terugkeer naar zijn roots als komiek.

De vriendschap tussen Sonic en Tom vormt het kloppende hart van de film, die eindigt met een duidelijke boodschap: dit is niet de laatste keer dat we Sonic in een film zullen zien. Met deze cast en makers hebben we daar voldoende vertrouwen in.

Monica Meijer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 13 februari 2020
DVD- en blu-ray-release: 1 juli 2020