Sonnet 81 (2013)

Regie: Maaike Neuville | 22 minuten | korte film, drama | Acteurs: Mieke Verdin, Willy Thomas

Maaike Neuville sleepte met haar kortfilm ‘Sonnet 81’ de prijs van het beste debuut in de wacht op het Leuven Internationaal Kortfilm Festival 2013.

Elk jaar herdenken Lut en Jos de dood van hun dochter Ellen, nu tien jaar geleden. Jaarlijks wordt er een reünie georganiseerd van voormalige vrienden van Ellen die haar allemaal op eigen wijze herdenken. Zo is daar de zanger, die hoopt dat de ‘radio ze op gaat pikken’.

Tussen al het gebabbel, eten en geproost door zien we hoe de vader het zeer moeilijk heeft. Hij piept er zelfs even tussenuit om te gaan wandelen in de kou buiten. Moeder vertelt aan de jongelui dat ze op het punt staan om te gaan verhuizen naar een plaatsje genaamd Castelfranco di Sopra in Toscane. Tsja, ieder gedenkt een overleden geliefde op zijn/haar manier. Hoe doe je dat tien jaar na dato? Welk gevoel overheerst? Komt er nog veel verdriet bij kijken?

‘Sonnet 81’ is een poëtische film over vergankelijkheid en onsterfelijkheid. Veelbetekenend in beeld gebracht. Een leeg huis waar aangebeld wordt, dat is eigenlijk ook meteen de samenvatting.

Ruud Stift

‘Sonnet 81’ verschijnt dinsdag 21 oktober 2014 op DVD én blu-ray (‘Selected Shorts #17: De beste Vlaamse kortfilms’, DVD en blu-ray ineen).