Sons of Denmark – Danmarks sønner (2019)

Recensie Sons of Denmark CinemagazineRegie: Ulaa Salim | 120 minuten | drama, thriller | Acteurs: Zaki Youssef, Mohammed Ismail Mohammed, Imad Abul-Foul, Rasmus Bjerg, Ivan Alan Ali, Asil Mohamad Habib, Morten Holst, Morten Holst, Ali Hussein, Olaf Johannessen, Özlem Saglanmak

Botsende werelden leiden vaak tot een hoop ellende. Triest misschien, maar ideaal filmmateriaal. Zo ook in de Deense politieke thriller ‘Sons of Denmark’. Daarin staan twee explosieve werelden tegenover elkaar: een clubje radicale moslims en de aanhangers van een neonazistische organisatie. De moslimradicalen willen een aanslag plegen op de nationalistische politicus Martin Nordahl. De neonazi’s willen Denemarken moslimvrij maken. En daarin worden ze gesteund door… Martin Nordahl.

Deze spannende premisse leidt tot een spannende film, met aanslagen, infiltratie, complotten en ander opwindends. Qua plot en spanning is ‘Sons of Denmark’ dan ook goed gelukt. Wat de makers ook goed doen is tonen wat er gebeurt wanneer militante activisten zich gaan liëren aan politieke partijen. De geschiedenisboeken staan vol van de misère die daarvan komt, maar in films zien we dit niet vaak terug.

Dat maakt van ‘Sons of Denmark’ nog geen geweldige film. De makers willen wellicht objectief overkomen in hun uitbeelding van radicalisering, maar in de praktijk is de focus eenzijdig. Waar het moslimterrorisme droog en onbewogen wordt getoond, gaan de acties van de neonazi’s gepaard met veel bloed, drama, tranen en kabaal. Inclusief de golvende jammerklanken van Mozarts ‘Lacrimosa’ (tot drie keer toe). Bovendien worden de moslimterroristen getoond als van het pad geraakte idealistische goedzakken, terwijl de neonazi’s worden weggezet als slechtgeknipte gekkies.

Die eenzijdige blik op radicalisering komt pas in de tweede helft van de film echt binnen. Dan gaan ook de karikaturale personages storen, niet alleen binnen de neonazistische organisatie, maar ook in de uitbeelding van het falende politieapparaat. Dan ook ga je merken dat er nogal wat onwaarschijnlijkheden in de plot zitten. Die ondergraven zowel de thriller als de boodschap.

Zo is ‘Sons of Denmark’ een half gelukte film geworden. Geslaagd als politieke thriller, jammerlijk mislukt als geëngageerd drama. Wat een genuanceerde film had kunnen zijn voor een breed en openminded publiek, is nu niet meer dan een preek voor eigen parochie. Een preek die het bovendien meer moet hebben van effect dan inhoud. Zonde.

Henny Wouters

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 20 februari 2020