Sophie’s Choice (1982)

Regie: Alan J. Pakula | 142 minuten | drama, romantiek | Acteurs: Meryl Streep, Kevin Kline, Peter MacNicol, Rita Karin, Stephen D. Newman, Greta Turken, Josh Mostel, Marcell Rosenblatt, Moishe Rosenfeld, Robin Bartlett, Eugene Lipinski, John Rothman, Joseph Leon, David Wohl, Nina Polan, Alexander Sirotin, Armand Dahan, Joseph Tobin, Cortez Nance, Günther Maria Halmer, Karlheinze Hackl, Ulli Fessl, Melanie Pianka, Eugeniusz Priwieziencew, Krystyna Karkowska, Katharina Thalbach, Nedim Prohic, Jennifer Lawn, Adrian Kalitka, Peter Wegenbreth, Vida Jerman, Irena Hampel, Sandra Markota, Hrvoje Sostaric, Marko Zec, Ivica Pajer, Michaela Karacic, Josef Sommer

Alan J. Pakula is een bekende regisseur. Van zijn hand zijn bijvoorbeeld ‘The Pelican Brief’, ‘Presumed Innocent’ en ‘All the President’s Men’. Hoewel hij meerdere keren genomineerd is voor een Oscar heeft hij er nooit een gewonnen. Ook voor ‘Sophie’s Choice’ ontving de cineast geen Academy Award, wel een nominatie. In 1998 is hij door een verkeersongeluk om het leven gekomen.

Je merkt aan niets dat de film ‘Sophie’s Choice’ al decennia geleden werd gemaakt. Het is namelijk in geen enkel opzicht een gedateerde film. Dat geeft de film een extra dimensie naast alle andere kwaliteiten. Het hartverscheurende levensverhaal van Sophie (Meryl Streep) wordt in fragmenten aan Stingo (PeterMacNicol) verteld. Deze jonge schrijver heeft een kamer gehuurd in hetzelfde huis als Meryl en haar vriend Nathan (Kevin Kline). Er ontwikkelt zich een driehoeksverhouding die regelmatig verstoord wordt door Nathan’s afwijkende gedrag. De ruzies die hij veroorzaakt eindigen in het vertrek van Nathan, al is dit nooit voor lange tijd. Juist die momenten dat Nathan er niet is vertelt Sophie haar levensgeschiedenis aan Stingo. Beetje bij beetje dringt het verschrikkelijke verhaal van Sophie Stingo en de kijker door.

Het is een verhaal over de Tweede Wereldoorlog waarin Sophie in met twee kinderen in Auschwitz is terecht gekomen. Het is ook het verhaal van een meisje dat haar vader adoreerde en dat omsloeg in haat. Dit persoonlijke drama is dan ook de reden dat ze in een concentratiekamp terecht kwam. Meryl Streep zet een prestatie van formaat neer met deze rol. Het leverde haar in 1983 dan ook een Oscar op voor beste vrouwelijke hoofdrol. Het is een Oscar met een echte grote O. Maar ook de naïeve Stingo gespeeld door Peter MacNicol speelt een zeer overtuigende rol. Hij krijgt een spoedcursus in de volwassen wereld en leert dat niet alles goed komt, een harde les. Door Sophie’s verhaal loopt ook Nathan’s verhaal. Een Amerikaanse jood die niet direct heeft geleden van de oorlog maar er volledig door geobsedeerd is. Deze labiele man maakt Meryl gelukkig. Hij is geen standaard man en ze ontdekt een soort lichtzinnig geluk dat bij haar past. Hij betekent ook haar einde maar wie Sophie’s verhaal kent, kan dat bijna geen slecht einde vinden.

Miranda van der Hoek

Waardering: 4.5

Bioscooprelease: 21 april 1983