Soul Boys of the Western World (2014)

Regie: George Hencken | 105 minuten | documentaire, biografie, muziek | Met: Tony Hadley, John Keeble, Gary Kemp, Martin Kemp, Steve Norman

Spandau Ballet. Je kent de band ongetwijfeld van de jaren tachtig classics “True”, “Gold”, “Only When You Leave” of “Through the Barricades”. Met ‘Soul Boys of the Western World’ maakt debuterend regisseur George Hencken de definitieve Spandau Ballet-documentaire.

Bandgeschiedenissen zijn vrijwel zonder uitzondering op een zelfde manier opgebouwd. De jonge jaren van de bandleden, de kennismaking, voor het eerst samen optreden, de doorbraak, het omgaan met de fans, wrijvingen binnen de gelederen… ‘Soul Boys of the Western World’ vormt hierop geen uitzondering. Op chronologische wijze krijgen we de levensloop van deze destijds  populaire popgroep te zien. Waar Hencken haar documentaire in weet te onderscheiden, is het geluk dat zij het vele beeldmateriaal, zowel foto als film (400 uur!), van de families Kemp, Hadley, Keeble en Norman mocht gebruiken. De film start namelijk met uniek archiefmateriaal uit de jaren zestig, waarin de jongens te zien zijn met hun ouders, hun ouders met hun vrienden enzovoort. Van onschatbare waarde voor de fans, maar ook voor de wat meer neutrale kijker erg interessant.

Daarnaast gebruikt Hencken veel fragmenten uit nieuwsitems én van andere bands uit die tijd: Thatcher duikt meerdere keren op, de val van de Berlijnse muur, en op muziekgebied Duran Duran, Culture Club en David Bowie, zodat de geschiedenis van Spandau Ballet een achtergrond krijgt. Ook de opnamen in de clubs waar de jongens uit het noorden van Londen vóór hun echte doorbraak regelmatig te vinden waren, zijn bijzonder. Voor wie in die tijd niet die Londense clubs bezocht, lijkt het wel een andere wereld. Sowieso is het uiterlijk vertoon van de band een apart hoofdstuk waard. Aanvankelijk nog erg zoekend naar een richting, een stijl, beschouwden ze zichzelf als de New Romantics (een reactie op punk), wat resulteerde in extravagante, piraten- of Robin Hoodachtige kledij, een stijl die later door veel ontwerpers omarmd werd.

Van de doorbraak naar Saint Tropez, van Bob Geldofs Band Aid naar een face-off met grootste concurrenten Duran Duran in een popquiz. De geschiedenis is compleet, inclusief de in de jaren negentig door zanger Hadley, John Keeble en Steve Norman gestarte (en verloren) rechtszaak tegen Gary Kemp vanwege royalties.

Hencken laat de bandleden wél aan het woord, maar alleen in voice-over. De geijkte talking heads beelden worden hierdoor weliswaar vermeden, maar dat was wel een waardevolle bijdrage geweest, zeker omdat de reünie in 2009 (wederom met archiefmateriaal) wel kort behandeld wordt. Aan de andere kant levert het wel meer onthullende uitspraken op als het oog van de camera afwezig is. ‘Soul Boys of the Western World’ is een goed gemonteerde documentaire, met grappige, maar ook emotionele momenten. De onderlinge relaties worden goed uitgediept, en je leert de bandleden beter kennen. Het tijdsbeeld is eveneens boeiend. Zowel muziekfans als jaren tachtigliefhebbers kunnen hier goed mee uit de voeten.

Monica Meijer

‘Soul Boys of the Western World’ verschijnt donderdag 30 oktober 2014 op DVD, blu-ray en VOD.