Sounds of the South (2021)

Recensie Sounds of the South CinemagazineRegie: Hubert T. Neufeld | 52 minuten | documentaire

‘Sounds of the South’ is het filmische verslag van de reis naar Antarctica en het sub-Antarctische gebied die muzikant Ruben Hein in 2020 maakte. Maar liefst 22 dagen lang verkende hij de zuidelijkste contreien van onze planeet, met stops op de Falklandeilanden, South Georgia en het Antarctisch Schiereiland. Het is voor Hein een jongensdroom die uitkomt, aangezien hij al van jongs af aan een rasechte natuurliefhebber en fanatiek vogelaar is. Een bezoek aan Antarctica was een langgekoesterde wens die de zanger en pianist eigenlijk al had losgelaten. Maar in 2020 kreeg hij als ‘artist in residence’ een verrassende uitnodiging om mee te gaan op een expeditie naar de Zuidpool.

De film begint in het drukke Nederland, waar de muzikant zich voorbereidt op de reis en in boeken aanwijst welke soorten hij hoopt te mogen bewonderen. Als vogelliefhebber staan gevederde schoonheden als albatrossen, koningspinguïns en de zeldzame sneeuwstormvogel natuurlijk hoog op zijn verlanglijstje, maar ook een immense zeerover als de zeeluipaard is een droomsoort. Wat volgt is een reis langs enkele van de meest ongerepte gebieden die de planeet nog rijk is. Machtige en monstrueuze ijsbergen, enorme pinguïnkolonies, kolossale walvissen en scharen elegant zwevende zeevogels: ze tonen een wereld die in niets doet denken aan de betonnen jungles en door schermen gedomineerde omgevingen waarin het gros van de moderne mensheid werkt en woont.

In zijn kajuit bouwt Hein een eigen muziekstudio met een paar kleine keyboards, een microfoon, laptop en notitieblok. Het doel: alle indrukken en inspiratie die de soms surrealistische landschappen en duizenden iconische dieren opleveren vertalen naar een muzikale ode aan de natuur. Na een wat traag voortkabbelend, niet altijd even interessant begin, ontvouwt zich een mooi portret van de Antarctische wildernis dat mooi wordt ingekleurd door de sfeervolle en dromerige muziek van Ruben Hein. Zijn voice-over geeft wetenswaardige informatie over hoe de geluiden en aangezichten van Antarctica hem voorzien van muzikale inspiratie en metaforen.

Het beeld van Antarctica dat in ‘Sounds of the South’ oprijst, is tweeledig en paradoxaal: woest en ruig, maar tegelijkertijd ook kwetsbaar en enorm ontvankelijk voor moderne milieuproblemen als klimaatverandering en plasticvervuiling. Hierdoor wordt ‘Sounds of the South’ niet alleen een filmdocument dat verslag doet van Heins zoektocht naar inspiratie, verwondering en creatieve prikkels, maar ook een krachtig pleidooi voor het behoud van een van ’s werelds laatste écht wilde plekken.

Frank Heinen

Waardering: 3.5

Speciale vertoning: Nature on tour, april 2022
Bioscooprelease: 12 mei 2022