South Pacific – Wild Pacific (2009)

Regie: Huw Cordey, Chiara Bellati, Mark Brownlow, Jonathan Clay | 342 minuten | documentaire

De BBC heeft een naam hoog te houden als het gaat om (High Definition) natuurdocumentaires maken. Na ‘Planet Earth’ (2006) en ‘Life’ (2009) komen ze nu met een bloedmooie zesdelige serie over de Grote Oceaan. Lang leve de BBC. Lang leve de natuur! In elke aflevering wordt een aspect van de Grote Oceaan – ook wel Stille Zuidzee genoemd – belicht. In de eerste aflevering is het onderwerp Oceaan vol eilanden. Hierin wordt een algemene inleiding gegeven over het gebied, de isolatie van de 20.000 eilanden, de verrassende dieren die het daardoor heeft opgeleverd en de bijzondere gebruiken van de mensen die er wonen. Aflevering twee focust zich op het feit dat de eilanden eruit zien als paradijsjes op aarde, maar dat het gebied ook moeilijk toegankelijk is. Desalniettemin zijn er mensen en vele dieren in geslaagd om afstanden van duizenden kilometers te overbruggen.

In aflevering drie wordt het grootste deel van het gebied besproken: de onderzeese blauwe wildernis. Vele diersoorten in de oceaan moeten enorme afstanden overbruggen om te kunnen overleven. Een reis die niet zonder gevaar is… Vervolgens komen de vulkanen aan bod in deel vier. Te zien is hoe eilanden geboren worden en verder groeien. Maar ook de vreemdste diersoorten die de vulkaan-eilanden hebben voortgebracht. Bizarre eilanden vertelt over de bijzondere evaluatie die dieren hebben ondergaan om zich perfect aan te passen aan het desbetreffende eiland in de Stille Zuidzee. Maar wat nu als er een nieuwe soort opduikt? Zijn de huidige bewoners hun leven dan nog wel zeker? De slotaflevering schetst een toekomstbeeld van de oceaan als we niet uitkijken met de CO2 uitstoot en overbevissing. Het paradijs is kwetsbaar en kan snel verdwijnen…

Sinds de oprichting in 1957 is de BBC Natural History Unit het grootste en hoogst aangeschreven productiehuis ter wereld geworden als het gaat om natuurdocumentaires, met continu nieuwe ontdekkingen van zowel diersoorten als filmtechnieken. Het is dan ook geen verrassing dat ‘South Pacific’ weer een juweeltje is geworden. In de lucht, op het land, onder de grond en in het water; de camera komt overal: om beelden te maken die werkelijk fenomenaal van kwaliteit zijn. High Definition in optima forma. Natuurlijk lenen de locaties zich er ook prima voor. Iedereen kan zich wel een voorstelling maken van bijvoorbeeld de Solomonseilanden of Nieuw-Guinea. Paradijs op aarde en vol bizarre levensvormen. Deze bizarre levensvormen zijn in ‘South Pacific’ in enkele gevallen voor het eerst op film vastgelegd. Zoals een beerachtige kangaroe die leeft in de bomen; bijzonder! De beelden worden van commentaar voorzien door de prettige, warme stem van Benedict Cumberbatch, die je misschien wel kent van ‘Atonement’ (2007) of ‘The Other Boleyn Girl’ (2008). Een mooie serie dus, met als persoonlijke hoogtepunten de episode over de vulkanen en de beelden die in slow motion weergegeven worden; werkelijk spectaculair!

Helaas gaat dat niet de volle 342 minuten lang op. Bij tijd en wijle is het nog steeds schitterend, maar ook een tikje saai. Of zitten er stukjes tussen die je in een eerdere aflevering ook al (in een kortere versie) hebt gezien. Jammer en onnodig, maar van onvoldoende gewicht om de makers hierover te bekritiseren. Wat wél echt een minpunt is, is het ontbreken van een ‘making of’. Wie zo mooi de (onbegaanbare) natuur in beeld kan brengen is eigenlijk aan zijn stand verplicht om de moeilijkheden hierbij aan de kijker te laten zien.  Maar zoals gezegd is ‘South Pacific’ gewoon weer een prachtwerk geworden. Een box die vermoedelijk niet alleen de liefhebbers van natuurdocumentaires of tropische vakanties zal aanspreken!

Brian Ligtvoet