South Park: Imaginationland (2008)

Regie: Trey Parker | 67 minuten | animatie, komedie | Originele stemmencast: Trey Parker, Matt Stone, Adrien Beard, Katharine Howell, Juan Kimmelini, Mona Marshall, Kyle McCulloch, April Stewart

Terroristen die een aanslag plegen op de fantasie van het Amerikaanse volk en Cartman die via een civiele procedure natte ballen afdwingt. Om zoiets belachelijks te verzinnen moet je Trey Parker of Matt Stone heten. De serie “South Park” stond al niet bekend om zijn verfijnde humor, maar met deze compilatie van drie Emmy-winnende afleveringen legt het gouden duo de lat voor hilarische en lompe scènes een treetje hoger. Moslimterroristen die Care Bears onthoofden, smurfen die naar de wapens grijpen, boswezens die Kurt Russell molesteren: subtiel is ‘South Park: Imaginationland’ bepaald niet. Wel heel erg grappig.

Tussen alle gewelddadige ongein door schieten de South Park-makers met losse flodders naar het Amerikaanse terrorismebeleid en het klimaatactivisme van Al Gore, maar om ze geëngageerd te noemen gaat wat ver. Op de commentaartrack van de DVD geven Parker en Stone ruiterlijk toe dat ze politieke plotwendingen hebben geschrapt om plaats te maken voor Cartman en zijn droge ballen. Hoe blij de intellectuele tak van hun achterban ook moge zijn met sneren richting de War on Terror, bij ‘South Park’ staat de bizarre humor voorop. Gelukkig maar, want de rechtbankscène waarin Cartman zijn pleidooi voor natte ballen houdt is een juweeltje. Jammer voor Kyle, maar iemand die zo gelikt oreert verdient een gunstige jury-uitspraak.

De grootste troef van ‘Imaginationland’ zijn de Christmas critters, die hun South Park-carrière ooit begonnen als personages in de aflevering ‘Woodland Christmas Critters’. In ‘Imaginationland’ krijgen ze een hoofdrol toebedeeld. Letterlijk, want er rollen hoofden. Freddy Krueger zou het schaamrood op de kaken krijgen van de gruwelijkheden die deze lieflijke figuurtjes begaan; je voelt je bijna schuldig dat je er zo hard om moet lachen. Het is niet verwonderlijk dat Comedy Central de scènes met de boswezentjes liet kortwieken voor het televisiepubliek, maar in de filmversie zijn ze hersteld in hun volle glorie.

Als South Park-fan zit je dus goed met ‘Imaginationland’. Ook film- en televisiefanaten komen aan hun trekken. De film zit vol verwijzingen naar ‘Star Wars’, ‘Stargate’ en ‘Lord of the Rings’, neemt regisseurs als Michael Bay en M. Night Shyamalan op de korrel en bevat zoveel fantasie-iconen dat het een sport is om ze allemaal te herkennen. Tot slot slagen de makers er ook nog in om de verhaallijnen over Cartmans ballen en de macht der verbeelding samen te smeden tot één geheel. Een kwestie van alle ballen in de lucht houden.

‘South Park: Imaginationland’ is heerlijke, hilarische, oerlompe onzin. Just the way you like it!

Paula Koopmans