Southpaw (2015)

Regie: Antoine Fuqua | 124 minuten | actie, drama, sport, thriller | Acteurs: Jake Gyllenhaal, Rachel McAdams, Forest Whitaker, Oona Laurence, 50 Cent, Skylan Brooks, Naomie Harris, Victor Ortiz, Beau Knapp, Miguel Gomez, Dominic Colón, Jose Caraballo, Malcolm M. Mays, Aaron Quattrocchi

Toen de eerste promotionele beelden van ‘Southpaw’ opdoken was er alom ontzag. Hoofdrolspeler Jake Gyllenhaal, die hiervoor nog uitgemergeld te zien was in ‘Nightcrawler’, had zich in recordtijd tot één bonk spieren ontwikkeld. Gezien het onderwerp van de film was dit ook misschien ook wel een vereiste; de bokssport staat hier centraal.

Het leven van Billy Hope (Jake Gyllenhaal) staat in het teken van twee dingen; boksen en zijn gezin. Na het succesvol verdedigen van zijn wereldtitel raakt Billy zodanig gewond dat zijn vrouw Maureen (Rachel McAdams) hem weet te overtuigen om te stoppen op zijn hoogtepunt en meer tijd door te brengen met zijn familie.

Maar deze plannen worden wreed verstoord wanneer hem een groot leed wordt aangedaan. Hierdoor verliest hij alles wat hem lief is en zoekt hij de hulp van bokstrainer Tick Wills (Forest Whitaker). De vraag is nu of het al niet te laat is voor Billy om zijn leven weer enige betekenis te geven.

Het mag nog eens gezegd worden; de fysieke transformatie van Jake Gyllenhaal is ronduit indrukwekkend. Hij had in ‘300’ niet misstaan. Naast het fysieke weet hij zijn rol weer een zodanig overtuigende invulling te geven dat het bijna een crime wordt om hem wederom een Oscar op de schoorsteenmantel te ontnemen. Ook de overige grote rollen in de film worden prima ingevuld door Rachel McAdams en Forest Whitaker. Op de casting valt dus weinig op te merken. Zelfs niet op de verrassende verschijning van 50 cent, die nog aardig geloofwaardig is met zijn rol als de graaiende manager.

Het verhaal daarentegen had hier en daar wel wat mogen bijgeschaafd. Er lijkt uit elke ‘Rocky’ film wel een verhaallijntje te zijn geleend en de neerwaartse spiraal waarin Billy zich bevindt duurt, in vergelijking met zijn onvermijdbare wederopstanding, wel erg lang. Hierdoor dreigt desinteresse om de hoek komen kijken.

Een van de dingen waar het zich wel weet te onderscheiden is het geweldige camerawerk tijdens de realistische gevechten. Vaak wordt er gespeeld met een kijkhoek vanuit de ogen van de bokser en lang niet elke uithaal bereikt zijn bedoelde bestemming. Er zit overigens wel een zwart randje aan het uitbrengen van ‘Southpaw’. Eerder in 2015 kwam James Horner om in een fataal ongeluk. Dit is de laatste film waaraan de befaamde filmcomponist zijn medewerking heeft verleend. Zodoende is ‘Southpaw’ ook aan hem opgedragen. Qua muziek weet James Horner weet zijn oeuvre, alhoewel bedroevend voortijdig, waardig af te sluiten.

De originaliteitsprijs zal het niet winnen maar al met al weet ‘Southpaw’, grotendeels door een sterke Jake Gyllenhaal, te overtuigen. Een knock-out is het niet maar er worden zeker een paar rake klappen uitgedeeld.

Scott van der Winden

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 10 september 2015
DVD-release: 13 januari 2016