Space Battleship Yamato (2010)

Regie: Takashi Yamazaki | 138 minuten | actie, drama, avontuur | Acteurs: Takuya Kimura, Meisa Kuroki, Toshirô Yanagiba, Naoto Ogata, Hiroyuki Ikeuchi, Shin’ichi Tsutsumi, Maiko, Reiko Takashima, Toshiyuki Nishida, Toshihiro Yashiba, Kazuki Namioka, Takumi Saitô, Takahiro Miura, Kensuke Ohwada, Kana Harada

Een live-actionfilm gebaseerd op een anime uit de jaren zeventig, met een popster in de hoofdrol en (voor de Westerse release) een titelsong van Steven Tyler – de zanger van Aerosmith. ‘Space Battleship Yamato’ heeft op het eerste gezicht alles in zich om volstrekt camp te zijn. Maar de titelsong daargelaten (een totaal overbodige marketingtruc die een draak van een nummer heeft opgeleverd) is het resultaat verrassend fris. Met – binnen de grenzen van het genre – geloofwaardige karakters, een prachtig productieontwerp en een paar zeer memorabele scènes.

In het jaar 2199 is de aarde met een meteorietenaanval bestookt door de tot dan toe onbekende vijand de Gamilas. Doordat het aardoppervlak niet meer bewoonbaar is, heeft de mensheid zich teruggetrokken in ondergrondse steden. Maar ook daar is het noodlot nabij. De aarde heeft nog hooguit een jaar te gaan voordat het menselijk leven ook ondergronds door de straling onmogelijk wordt. De slagkruiser Yamato (vernoemd naar een Japans schip uit de Tweede Wereldoorlog) onderneemt een laatste reddingsmissie om op een verre planeet een middel tegen de straling te vinden en zo de mensheid van de ondergang te redden.

Popster Takyua Kimura speelt piloot Susumu Kodai, wiens broer onder bevel van Yamato-kapitein Okita de dood heeft gevonden in de strijd tegen de Gamilas. Kodai had zich na een glansrijke carrièrestart teruggetrokken uit militaire dienst en grijpt de missie van de Yamato vooral aan om zich te wreken voor zijn broer. Die wraak is echter niet alleen op de Gamilas gericht, maar ook op Okita. Kodai ziet zich herenigd met zijn oude team, de Black Tigers, en zijn heimelijke geliefde Yuki Mori, een pittige tante die aanvankelijk niets van Kodai wil weten. Los van het redden van de aarde moet er dus ook op persoonlijk vlak het een en ander worden uitgesproken.

Het verhaal is verder niet echt noemenswaardig. Wie een beetje bekend is met de Japanse anime-traditie kan de meeste karakters vooraf redelijk goed voorspellen. Maar dat is deels de charme van het genre. Het gaat vooral om de uitvoering. En daarin stelt ‘Space Battleship Yamato’ zeker niet teleur. Te vaak staat een live-actionverfilming van een anime voor een cartooneske productie en over-the-top special effects. Voor deze film is echter een goede balans gevonden tussen het realistische en het fantastische. Vooral de luchtgevechten zijn bijzonder fraai uitgevoerd. Hier en daar is de film wat melodramatisch, maar over het geheel genomen is het een heerlijke zit.

Hoewel de serie in Nederland waarschijnlijk bij weinigen bekend zal zijn, is het goed om te weten dat ‘Space Battleship Yamato’ oorspronkelijk een tekenfilmserie was. In een Engels overdubde en zwaar toegetakelde versie ook wel bekend onder de naam ‘Star Blazers’. De serie heeft al diverse films opgeleverd, maar die waren stuk voor stuk geanimeerd. De versie uit 2010 is de eerste live-action-uiting, waaraan twee grote verhaallijnen uit de oorspronkelijke serie ten grondslag liggen. Maar enige kennis van de anime is niet vereist. Sterker nog – wie de serie niet kent, loopt ook niet de kans zich te storen aan de wijzigingen die aan het verhaal zijn aangebracht. Kortom: een ideale kennismaking met de materie!

Wouter de Boer