Space Jam: A New Legacy (2021)

Recensie Space Jam: A New Legacy CinemagazineRegie: Malcolm D. Lee | 116 minuten | animatie, avontuur, komedie, familie | Acteurs: LeBron James, Don Cheadle, Cedric Joe, Khris Davis, Sonequa Martin-Green, Ceyair J Wright, Harper Leigh Alexander, Xosha Roquemore, Stephen Kankole, Jalyn Hall, Wood Harris, Sue Bird, Anthony Davis, Draymond Green, Damian Lillard, Klay Thompson, Nneka Ogwumike, Diana Taurasi, Sarah Silverman, Steven Yeun, Lil Rel Howery, Michael B. Jordan | Nederlandse stemmencast: Edwin Jonker, André Dongelmans, Bo Bellamy, Juliann Ubbergen, Carolina Dijkhuizen, Florus van Rooijen, Thijs van Aken, Nochtli Peralta Alvarez, Rolf Koster, Rutger Le Poole, Rogier Komproe, Gaia Aikman, Eliyha Altena, Seb van den Berg, Huub Dikstaal, Paul R. Disbergen, Desi van Doeveren, Elyjah Gersie, Ezmeyah Kersten, Werner Kolf, Meghna Kumar, Lucie de Lange, Kok-Hwa Lie, Joey Schalker-Willems, Juneoer Mers, Murth Mossel, Reinder van der Naalt, Tony Neef, Finn Poncin, Jehzley Juan Ramirez, Edward Reekers, Daan van Rijssel, Peter van Rooijen, Peggy Sandaal, Oscar Siegelaar, Nine Meijer, Simon Zwiers | Originele stemmencast: Jeff Bergman, Zendaya, Gabriel Iglesias, Eric Bauza, Candi Milo, Bob Bergen, Fred Tatasciore, Rosario Dawson, Justin Roiland

Voor wie opgroeide in de jaren negentig doet de originele ‘Space Jam’, hoewel beslist geen goede film, misschien nog dienst als jeugdsentiment. De film leverde in ieder geval ontzettend veel geld op, mede vanwege de merchandise die eruit voortvloeide. Er was eigenlijk in de jaren negentig al sprake van een sequel, maar ‘Space Jam 2’ met Michael Jordan zag nooit het levenslicht. Pas halverwege de jaren 10 maakte Warner Bros. echt werk van een vervolg, toen LeBron James zijn medewerking toezegde. In 2021 was het dan zo ver: ‘Space Jam: A New Legacy’ kwam uit.

Net als het origineel begint de film met een scène waarin de kijker een blik gegund wordt in het leven van de nog jonge basketballer. LeBron moet een wedstrijd spelen, maar raakt afgeleid doordat zijn teamgenoot hem een afgedankte Nintendo GameBoy in handen drukt. Brons trainer geeft hem er na de wedstrijd flink van langs, omdat je voor succes nu eenmaal hard moet werken en afleiding is uit den boze. De GameBoy verdwijnt in de prullenbak en we springen in de tijd vooruit naar het heden.

LeBron is inmiddels getrouwd, heeft een succesvolle basketbalcarrière en is vader van drie kinderen. De twee oudste, Darius en Dom, spelen ook basketbal, maar vooral Dom (Cedric Joe) vindt het niet leuk om zo gepusht te worden door zijn vader. Voor hem is de lol van de sport er dan af. Hij haalt veel meer voldoening uit zijn andere hobby: games bouwen, maar daar heeft LeBron dan weer geen oog voor.

Ondertussen hebben we ook kennis gemaakt met Al G. Rhythm (Don Cheadle), een algoritme in het Warner Bros Server-Verse. Al G. heeft één of ander vaag idee bedacht waarbij LeBron als virtueel personage op kan duiken in allerlei Warner Bros-films en -series. LeBron die Quidditch speelt, LeBron in The Matrix, de mogelijkheden zijn eindeloos. Niemand ziet dit echt zitten, maar pas wanneer LeBron aangeeft hoe slecht hij dit idee vindt bij een bijeenkomst, durven de WB-medewerkers dit toe te geven.

Boos en gekrenkt lokt Al G. LeBron en Dom – die mee was naar deze zakelijke bijeenkomst – de ServerVerse in. Hij ontvoert Dom en de enige manier voor LeBron om zijn zoon terug te krijgen, is het spelen van een basketbalwedstrijd. Klinkt bekend nietwaar? ‘Space Jam: A New Legacy’ doet niet heel veel spannends. De film ziet er naar huidige maatstaven gelikt uit en zelfs de 3D geanimeerde Looney Tunes zijn nog best te doen, maar wat de film de das om doet is de kunstmatige manier waarop de studio er een greatest hits van heeft willen maken. In het publiek bij de basketbalwedstrijd – die natuurlijk zeer voorspelbaar verloopt – zijn personages uit andere Warner Bros. films te zien, waarbij het jonge publiek de helft niet eens zal herkennen. Pennywise uit ‘It’, tot Alex en zijn vrienden uit Kubricks ‘A Clockwork Orange’ zijn er vast ingestopt om een moment van herkenning bij de meekijkende ouders te veroorzaken en King Kong en The Iron Giant zijn dan wel letterlijk en figuurlijk groot; net als de andere Intellectual Properties dient hun aanwezigheid geen enkel doel, anders dan dat ze onderdeel van Warner Bros’ catalogus uitmaken en daarom een plekje in deze film verdiend hebben.

Dit alles zou nog wel te verkroppen zijn als er ook nog iets van een emotionele ontwikkeling in zat, maar de strijd tussen vader en zoon voelt nergens echt. Daar is het acteerwerk van de beroemde basketballer niet eens debet aan, hij krijgt gewoonweg niet de juiste teksten en tijd om de moeizame relatie met zijn jongste zoon uit te diepen. De Looney Tunes zelf komen niet tot hun recht. Een vrijwel humorloze productie. Jammer van je tijd.

Monica Meijer

Waardering: 2

Bioscooprelease: 14 juli 2021
PVOD-release: 30 augustus 2021
Digital download-release: 10 november 2021
VOD-release: 24 november 2021
DVD-, blu-ray en 4K UHD-release: 24 november 2021