Special Correspondents (2016)

Regie: Ricky Gervais | 101 minuten | komedie | Acteurs: Ricky Gervais, Eric Bana, Vera Farmiga, Kelly Macdonald, Kevin Pollak, America Ferrera, Raúl Castillo, Benjamin Bratt, Kim Ramirez, Jim Norton, Jonathan Langdon, Glen Grant, Duane Murray

Albert Finch is geluidstechnicus bij een lokaal radiostation in New York. Samen met de hondsbrutale journalist Frank Bonneville verslaat hij gebeurtenissen in de straten van New York. Dan komt onverwacht het bericht dat in Ecuador een opstand is uitgebroken. Hoewel ver verwijderd van New York, ziet het radiostation kansen voor de sterverslaggever en zijn geluidsman. Maar nog voor de vlucht naar Ecuador verliest Finch de tickets en de paspoorten. Wat dan? Op hoop van zegen richten de twee een eigen geluidsstudio in, en van daaruit doen ze alsof ze de coup in Ecuador verslaan.

Komt dit plot je bekend voor? Dan kan kloppen in tweevoud. Evelyn Waugh schreef al over een correspondent die ver van het front de oorlog versloeg in de satirische roman ‘Scoop’ uit 1939. Maar de echte inspiratie voor ‘Special Correspondents’ is de Franse komedie ‘Envoyés Très Spéciaux’ (2009). Behalve een remake is ‘Special Correspondents’ vooral een film van Ricky Gervais (‘The Office’, ‘Extras’). De Engelse komiek speelt hier een overbekende versie van zichzelf, maar dan in een New Yorks decor.

Dat laatste blijkt niet helemaal te werken. Gervais is te Engels en (vooral) te veel zichzelf om geloofwaardig te blenden met de straten van New York en de Amerikaanse personages. Maar ook de andere personages lijken niet helemaal op hun plaats. Vera Farmiga speelt een opportunistische echtgenote die in de verkeerde komedie is terechtgekomen, Eric Bana lijkt weggelopen uit een actiefilm en de arme Kelly Macdonald zet een bloedserieus personage neer dat hier al helemaal niks te zoeken heeft.

Deze prima acteurs hebben het ook niet getroffen met het scenario. Het verhaal hangt als los zand aan elkaar, de humor is vermoeiend, de sentimentele scènes slaan nooit aan en er hangt een anderhalf uur lange futloze vibe over het geheel. Nog vervelender is dat de streken die ons uitgekookte duo uithaalt eigenlijk nogal pijnlijk zijn. Een gefakete gijzelneming in Ecuador kan grappig zijn, zolang we niet worden geconfronteerd met de getroffen omgeving (die ook nog eens bloedserieus wordt gespeeld).

Wat Ricky Gervais voor ogen had toen hij deze muffe satire maakte, zullen we nooit weten. Maar drie jaar na ‘Special Correspondents’ maakte hij met de serie ‘After Life’ opnieuw een komisch werk over een lokaal journalist, nu gesitueerd in een suf Engels badplaatsje. Die serie doet dan weer alles goed wat hier volledig mislukt.

Henny Wouters

Waardering: 2