Speed 2: Cruise Control (1997)

Regie: Jan de Bont | 121 minuten | actie, thriller, romantiek | Acteurs: Sandra Bullock, Jason Patric, Willem Dafoe, Temuera Morrison, Brian McCardie, Christine Firkins, Mike Hagerty, Colleen Camp, Lois Chiles, Francis Guinan, Tamia, Jeremy Hotz, Enrique Murciano, Jessica Diz, Connie Ray

Er zijn maar weinig vervolgfilms die goed genoeg zijn op zichzelf te staan zonder vergeleken te worden met het eerste deel. Vervolgfilms die beter zijn dan het eerste deel zijn helemaal zeldzaam. ‘Speed 2: Cruise Control’ is hierop helaas geen uitzondering. Na één film met Sandra Bullock als actieheld hebben we het wel weer gezien. Toch besloot Jan de Bont om er een vervolgfilm achteraan te plakken, want een succes vraagt altijd om meer.

Voor de verandering werd er voor ‘Speed 2′ gekozen voor een boot met een bom in plaats van een bus. En dat is eigenlijk het enige wezenlijke verschil tussen de twee films. Red Sandra Bullock als Annie in ‘Speed’ de mensen van een bomaanslag door de bus te besturen en een ramp te voorkomen, in ‘Speed 2: Cruise Control’ doet ze datzelfde met een boot. Alleen nu zonder de hulp van Keanu Reeves die het, heel verstandig, na één deel voor gezien hield.

Annie is met haar vriend op een soort van pre-huwelijkscruise. Een romantisch uitje wordt het echter allerminst. Er blijkt een bommenfreak aanwezig te zijn op het schip. Hoe toevallig, een tijdje terug heeft Annie hetzelfde meegemaakt in een bus. Wat een mens al niet kan meemaken in zijn of haar leven. Deze man, met zijn enge bloedzuigers, bereidt een plan voor om de boot te saboteren en uiteindelijk te laten ontploffen. Maar zodra hij de computer van het schip overneemt grijpen Annie en haar vriendje Alex in. Want bang is Annie natuurlijk niet meer na haar avonturen in de vorige ‘Speed’-film. Na een aantal mislukte pogingen lukt het om van koers te veranderen maar ze lijken toch op het land af te varen en de boot remt te langzaam af… Hoe zal dit aflopen?

Voor de mensen die ‘Speed’ al gezien hebben is de afloop van ‘Speed 2: Cruise Control’ wel te raden. De voorspelbaarheid druipt ervan af. Het verhaal wordt geen moment echt spannend en het lijkt allemaal een slappe kopie van het eerste deel. Het succes is De Bont misschien naar het hoofd gestegen waardoor hij ‘Speed 2′ een beetje heeft afgeraffeld. Ook als we de film op zichzelf bekijken, zonder een vergelijking te maken naar deel 1 is het een ware teleurstelling. Voorspelbaar, weinig spanning en je krijgt geen mogelijkheid om je echt in te leven in de personages.

Sandra Bullock is een prima actrice. Waarom ze zich geleend heeft voor een matige vervolgfilm als ‘Speed 2: Cruise Control’ is een raadsel. Maar zonder haar zou het helemaal een mislukking zijn geweest dus wat dat betreft heeft ze de eer van de regisseur nog een beetje gered.

De grote vraag die opkomt bij het zien van deze film is: waarom? Waarom wilde Jan de Bont perse nog een deel twee maken? Waarom heeft hij ervoor gekozen om bijna exact hetzelfde verhaal te kiezen maar dan op een boot en zónder Keanu Reeves wat toch de belangrijkste reden was dat ‘Speed’ überhaupt bekeken werd door een groot (vrouwelijk) publiek? Het antwoord op die vraag zullen we wel nooit krijgen. Maar zeker is dat ‘Speed 2: Cruise Control’ niet de moeite waard is.

Eveliene Sanders

Waardering: 1.5

Bioscooprelease: 3 juli 1997