Spenser Confidential (2020)

Recensie Spenser Confidential CinemagazineRegie: Peter Berg | 111 minuten | actie, komedie | Acteurs: Mark Wahlberg, Winston Duke, Alan Arkin, Iliza Shlesinger, Michael Gaston, Bokeem Woodbine, Marc Maron, James DuMont, Post Malone, Colleen Camp, Hope Olaidé Wilson, Kip Weeks, Brandon Scales

Als agent zijn er verschillende manieren om corruptie in het korps aan te pakken. Het in elkaar slaan van een leidinggevende is wellicht niet de handigste. Dat merkt ook Spenser, agent in het corrupte politiekorps van Boston. Hij verdwijnt voor een paar jaar in de cel nadat hij zijn chef heeft neergeslagen. Wanneer hij vrijkomt stapelt de ene verrassing zich op de andere. Zo heeft hij een onverwachte huisgenoot gekregen in de gedaante van de reusachtige Afro-Amerikaan Hawk. Bovendien worden twee leden van het politiekorps vermoord, een integere agent en Spensers voormalige corrupte chef.

In de Amerikaanse genrecocktail ‘Spenser Confidential’ blijkt dat Spenser een rustig bestaan wel kan vergeten. Samen met Hawk en zijn oude mentor Henry probeert hij de moorden op te lossen en (vooral) in leven te blijven. Daarvoor moet hij niet alleen afrekenen met een paar gevaarlijke oud-collega’s maar ook met een plaatselijke gang die zich wapent met machetes. Alsof dat nog niet genoeg is loopt Spenser ook zijn ex Cissy tegen het lijf, een vrouw die minstens zoveel angst inboezemt als die gangsters.

‘Spenser Confidential’ wisselt lompe actie af met het betere speurwerk, overgoten met een flinke dosis humor. Spenser en Hawk zijn typische antihelden, die veel liever op de bank zouden hangen dan boeven met machetes te lijf gaan. Ze hebben beide een achtergrond in het betere vechtwerk, wat verklaart dat zij niet al na tien minuten onder de groene zoden liggen. Tegelijk zijn het integere gasten, die de weduwe van de vermoorde agent een handje willen helpen bij diens rehabilitatie.

Helaas maakt ‘Spenser Confidential’ geen geweldige indruk; vooral omdat we het allemaal al eerder hebben gezien. De lompe actie en even lompe humor, het corrupte politiekorps, de even nobele als sjofele helden, de lawaaierige actie en zelfs de strijdlustige ex met het kleine hartje. Maar ook de plot zelf kun je al na vijf minuten inkleuren en afmaken.

Daar tegenover staat het prima acteerwerk van Mark Wahlberg en Alan Arkin, de gedegen regie van Peter Berg (‘Patriots Day’), de moddervette classic rock (Boston, Little Feat) en de fraaie plaatjes van een van Amerika’s meest fotogenieke filmsteden. ‘Spenser Confidential’ is dus geen verkeerde keuze voor een verregende vrijdagavond. Al ben je hem zaterdagochtend weer compleet vergeten.

Henny Wouters

Waardering: 2.5

VOD-release: 6 maart 2020 (Netflix)