Spider-Man: Across the Spider-Verse (2023)

Recensie Spider-Man: Across the Spider-Verse CinemagazineRegie: Joaquim Dos Santos, Kemp Powers, Justin K. Thompson | 143 minuten | animatie, actie | Originele stemmencast: Shameik Moore, Hailee Steinfeld, Brian Tyree Henry, Luna Lauren Velez, Jake Johnson, Oscar Isaac, Jason Schwartzman, Issa Rae, Daniel Kaluuya, Karan Soni, Shea Whigham, Greta Lee, Greta Lee, Amandla Stenberg, Jharrel Jerome, Andy Samberg, Jack Quaid, Rachel Dratch, Ziggy Marley, Jorma Taccone, J.K. Simmons, Donald Glover, Elizabeth Perkins, Kathryn Hahn, Ayo Edebiri | Nederlandse stemmencast: Juliann Ubbergen, Holly Mae Brood, Edwin Jonker, Nurlaila Karim, Kevin Hassing, Fernando Halman, Ine Kuhr, Joey Schalker, Jelle Amersfoort, Oscar Siegelaar, Emmanuel Ohene Boafo, Charmaine Yard, Tabi Awan

‘Spider-Man: Across the Spider-Verse’ is het vervolg op het succesvolle ‘Spider-Man: Into the Spider-Verse’. Grote schoenen om te vullen, want het eerste deel ging ervandoor met de Oscar voor beste animatiefilm in 2019. Een vervolg in een superheldenfranchise lijkt de laatste jaren vaak te werken als de simpelste formule tot succes, maar valt qua kwaliteit toch vaak in het niet bij een origineel. Hoe zit dat met deze opvolger?

We beginnen deze keer met Gwen Stacy (Hailee Steinfield), een van de dierbaarste Spider-vrienden die protagonist Miles Morales (Shameik Moore) in het eerste deel heeft gemaakt. Met veel snelle shots zien we hoe haar leven is verlopen. Op speelse wijze ontdekken we haar verhaal en zo ook haar karakter. Als slechterik Vulture opduikt vanuit een ander universum, probeert zij de stad te redden van dit kwaad. Hierbij krijgt ze hulp van twee andere Spider-Mans: te weten Spider-Man 2099 (Oscar Isaac) en Spider-Woman (Issa Rae). Ook zij komen uit twee andere universums, en na aandringen nodigen ze Gwen uit om lid te worden van een eliteclubje Spider-Mans die ervoor zorgen dat de universums niet verstoord worden.

Dan schakelen we door naar Miles Morales. Hij is wat ouder geworden en woont nog steeds in Brooklyn. Hij slijt zijn dagen door de stad te behoeden van al het kwaad. Zijn ouders hebben geen idee van zijn ware identiteit en weten niet wat ze met hun zoon aan moeten. Als Gwen Stacy opduikt worden alle radertjes in gang gezet. Zij komt enkel op bezoek, maar wanneer ze naar een ander universum gaat, volgt Miles Morales haar zonder dat zij het weet. We maken kennis met nog meer Spideys die de grote bad guy van het verhaal, genaamd Spot (Jason Schwartzman), bevechten. Hoewel we Spot niet veel zien, suddert zijn aanwezigheid wel degelijk op de achtergrond. Door verschillende gebeurtenissen in Mumbhattan, het universum waar ze dan zijn, wordt alles op zijn kop gezet.

De laatste jaren ontkomen we niet aan multiversums. Waar de live action films van Marvel en zo ook DC er niet in slagen om dit begrip echt betekenis te geven, dan zijn hier de animatiefilms omtrent Miles Morales. Elk universum is anders geanimeerd en dat zorgt ervoor dat je van de ene verbazing in de andere valt. Nog nooit leek een superheldenfilm zoveel op de comic books van weleer. Het hoge niveau van de eerste film wordt niet alleen geëvenaard, er wordt nog een schepje bovenop gedaan. Elk frame lijkt kunst. Het is met recht een van de meest verbluffende animatiefilms die je ooit zult zien. Het kleurenpalet raakt nooit op.

Plottechnisch is het een film die op gang moet komen, maar met name het tweede gedeelte is uitmuntend. De ontwikkelingen van met name Miles Morales en Gwen Stacy zorgen soms voor emotionele momenten. Natuurlijk is er ook veel ruimte voor humor. Met name de intrede van Spider-Punk (Daniel Kaluuya) zorgt voor een hoop gelach. Hij ademt anarchisme en hiermee wordt flink de spot gedreven.

‘Spider-Man: Into the Spider-Verse’ nam al een loopje met meerdere Spider-Mans, maar in dit deel wordt pas echt een blik opengetrokken. Wel honderden Spider-Mans passeren de revue. Je weet bijna niet waar te kijken, maar ook dit zorgt voor heel veel lol. Toch wordt het nooit te koddig, er staat wel degelijk iets op het spel. Er is een kwaad aanwezig dat zijn grenzen niet kent.

Dit tweede deel is duidelijk een opmaat naar een derde film. Er zitten een aantal twists en turns in die voor nu onbeantwoord blijven. Veel losse eindjes dus, maar dat mag de pret niet drukken. Het is namelijk twee uur en twintig minuten smullen van een animatiefilm die het best tot zijn recht komt op het grote scherm. Het is natuurlijk de vraag of de derde film aan deze kan tippen, maar het project ligt in goede handen.

Superlatieven komen tekort voor het vakmanschap dat deze wonderbaarlijke cinematografie behelst. De verschillende universums voelen allemaal authentiek. Tot in de kleinste details zorgt ‘Spider-Man: Across the Spider-Verse’ voor spektakel. Als dit de nieuwe norm is voor animatiefilms dan ziet de toekomst er rooskleurig uit.

Sjoerd Crins

Waardering: 5

Bioscooprelease: 1 juni 2023
Digital download-release: 17 augustus 2023
VOD-release: 31 augustus 2023