Spiral: From the Book of Saw (2021)

Recensie Spiral: From the Legacy of Saw CinemagazineRegie: Darren Lynn Bousman | 93 minuten | horror, misdaad | Acteurs: Chris Rock, Max Minghella, Samuel L. Jackson, Marisol Nichols, Dan Petronijevic, Richard Zeppieri, Patrick McManus, Ali Johnson, Zoie Palmer, Dylan Roberts, K.C. Collins, Edie Inksetter, Nazneen Contractor, Thomas Mitchell, Carvin Winans, Leila Leigh, Chad Camilleri

De rechercheurs Zeke (Chris Rock) en William (Max Minghella) doen samen onderzoek naar een reeks gruwelijke misdaden. Ook Marcus (Samuel L. Jackson), de vader van Zeke en een korpsveteraan, bemoeit zich met de zaak. De moordenaar blijkt het gemunt te hebben op de politie en maakt diverse (foute) agenten op bloederige en sadistische wijze een kopje kleiner. Gaandeweg wordt duidelijk dat de zaak te maken heeft met de beruchte Jigsaw en dat de geheimzinnige beul met varkensmasker het werk van zijn grote voorbeeld voortzet.

‘Saw’ is zonder meer een van de meest uitgemolken franchises uit de filmhistorie. Na het even frisse, ingenieuze en morbide eerste deel, volgden diverse vervolgen van wisselende kwaliteit. De schermmartelingen die de ongelukkige slachtoffers van moordenaar Jigsaw en zijn kompanen ondergingen werden steeds extremer, terwijl de plotelementen een steeds vergezochter karakter kregen. Hoewel het karakter Jigsaw inmiddels naar de eeuwige jachtvelden is vertrokken, zagen de filmbonzen toch nog heil in een continuatie van de lucratieve reeks. ‘Spiral: From the Book of Saw’ is al het negende deel in de Saw-saga.

De film brengt weinig nieuws onder de zon. De vallen van de sluwe moordenaar, een copycat van de legendarische Jigsaw, resulteren weer in de nodige gruwelijkheden die alleen te verdragen zijn voor kijkers met een sterke maag. Denk bijvoorbeeld aan afgerukte vingers en een tong, maar ook aan een dood door duizend glasscherven. Het verschil met Jigsaw is dat het nieuwe moorddadige meesterbrein zijn slachtoffers geen serieuze kans op ontsnapping biedt. Welke keuze zijn ongelukkige gevangene ook maakt: ontsnappen aan een langzame en pijnlijke dood zit er eigenlijk niet in.

Een nuanceverschil met eerdere Saw-films is dat het accent in ‘Spiral: From the Book of Saw’ wat meer op het detectiveverhaal ligt. Op zich geen onaardige keuze, ware het niet dat beroepslolbroek Chris Rock niet echt op zijn plek is als dragende kracht van deze film. Hij probeert te geforceerd serieus te zijn, wat leidt tot een wat houterig optreden. De door de wol geverfde Samuel L. Jackson compenseert dat deels, maar speelt vooral op routine en lepelt het type performance op dat we vaker van hem zien.

‘Spiral: From the Book of Saw’ is een film die kwalitatief thuishoort in de middenmoot van de Saw-reeks. Het is zeker niet de slechtste Saw-film, maar de brille en inventiviteit van het origineel ontbreken. Liefhebbers van het genre en de franchise zullen zich niet vervelen, maar ook deze negende toevoeging aan het Saw-universum kan niet verbloemen dat de rek er inmiddels wel een beetje uit is. Desalniettemin suggereert het open einde dat er nog een volgend deel aan zit te komen.

Frank Heinen

Waardering: 3

Bioscooprelease: 10 juni 2021
VOD-release: 6 oktober 2021 (Pathe Thuis)