Splinter (2006)

Regie: Michael D. Olmos | 95 minuten | actie, thriller | Acteurs: Edward James Olmos, Tom Sizemore, Resmine Atis, Enrique Almeida, Adam Rodriguez, Bodie Olmos, Noel Gugliemi, Nicholas Gonzalez, Emilio Rivera, Dallas Page, Hector Atreyu Ruiz, Mico Olmos, Delilah Cotto, Ivonne Coll, Ski Carr, Jennifer Lopes, Emiliano Torres, Jared Ward, Mario Orozco, Elizabeth Rivera, Senen Reyes, Gino Montesinos, Gary Cruz, Brien Varady, Harry Karp, Vinni Ali’i Mesa, Billy Garcia, Danny Romo, Rob Hinderstein, Bridger Nielson, Thaddeus Massey, Chris Tongue, Mark Hall, Danny Ortiz, Anthony Cuesta, Nico Hill, Art Madison

Hoe een regisseur bendeleden met elkaar laat converseren is zijn eigen keuze, maar het beeld dat ze alleen maar termen als “Homie” en “Motherfucker” in de mond is natuurlijk foutief en getuigt niet van veel inlevingsvermogen. Zo niet anders in ‘Splinter’ waar de gesprekken voor een groot deel bestaan uit deze zogenaamde vorm van gang member slang. Als dit het enige negatieve punt van de film zou zijn valt het nog te overzien, helaas is het tegendeel waar.

Het begint allemaal met bendelid Dreamer (Enrique Almeida) die tijdens een schietpartij, waarbij zijn broer Shaggy is omgekomen, een kogelsplinter in zijn hoofd heeft gekregen. Nu komt meteen het eerste cliché aan bod, hij herinnert zich namelijk nergens meer iets van. Na de moord op Shaggy dreigt een bendeoorlog uit te breken omdat iedereen elkaar voor de afrekening verantwoordelijk houdt. Het is aan de ervaren doch geestelijk instabiele detective Cunningham (Tom Sizemore) en de nieuwe talentvolle detective Gramm (Resmine Atis), die ook nog eens een soort van telepathische gave heeft, om uit te zoeken wie er verantwoordelijk is voor de moord.

Dat regisseur Michael D. Olmos het voor elkaar krijgt om de film tot een 95 minuten durende deceptie te rekken is zowel jammerlijk als verbazingwekkend omdat de plot van de film flinterdun is. Hoewel aan het einde van de film nog wel een plotwending zit, en hiermee de voorspelbaarheid iets afneemt, kan niet worden verbloemd dat het verhaal weinig interessante ontwikkelingen kent.

De acteerprestaties van bijna de gehele cast zijn tenenkrommend slecht, waardoor een personage nooit geloofwaardig overkomt of interessant dreigt te worden. Actrice Resmine Atis spant hierin in de kroon, zij krijgt het niet voor elkaar om meer dan één expressie op haar gezicht te toveren. Enrique Almeida gaat het al niet veel beter af, hij speelt een totaal ongeloofwaardige gangster die ook niet in staat is de juiste emotie op zijn gezicht te laten verschijnen. Tom Sizemore (‘Saving Private Ryan’) is gelukkig een positieve uitzondering met een prima prestatie. Hoewel hij de laatste jaren voornamelijk negatief in het nieuws (drugsgebruik) kwam, laat hij zich in deze film van zijn goede kant zien en bewijst hij opnieuw dat hij over uitstekende acteerkwaliteiten beschikt.

Naast de constatering dat de personages totaal niet uit de verf komen, is het script ook nog eens een rommeltje. Het valt te betwijfelen of er werkelijk mensen zijn die zulke belachelijke dialogen voeren. Één van de slechtste scènes is ongetwijfeld die waarin Dreamer door zijn moeder de les wordt gelezen. Zijn moeder kan maar niet begrijpen waarom hij opdrukoefeningen aan het doen is terwijl hij zou moeten rusten vanwege de kogelsplinter in zijn schedel. Veel meer dan dit mag een regisseur de kijker echt niet aandoen.

Visueel ziet het er soms best aardig uit, maar dit aspect van de film doet bijna geforceerd aan. Net alsof men mooie beelden in de film moest stoppen, zonder erbij na te denken of ze er wel goed in passen. De manier waarop het geheel is gemonteerd zorgt bijna voor een chaotische belevenis, wat voor een dusdanig simpel verhaal best een prestatie genoemd mag worden

‘Splinter’ is een zeer matige productie met als enig positieve puntje het optreden van Tom Sizemore. Helaas kan ook hij niet verbloemen dat de film in de uitvoering compleet faalt en je deze film beter links kan laten liggen.

Meinte van Egmond