Spooked: The Ghosts of Waverly Hills Sanatorium (2006)

Regie: Christopher Saint Booth, Shane Dax Taylor | 82 minuten | documentaire

‘Spooked’ is een documentaire met een bijzonder interessant uitgangspunt. Het Waverly Hills Sanatorium is werkelijk een heel onheilspellend en indrukwekkend gebouw. Als je bedenkt dat hier in een paar decennia meer dan 63.000 mensen zijn gestorven aan de Witte Pest, zoals tbc ook wel genoemd werd, geeft dat een heel naargeestig gevoel. Gemiddeld stierven er vijf mensen per dag, meestal op een zeer pijnlijke wijze als gevolg van deze slopende ziekte.

Nadat er eenmaal een remedie was gevonden voor tbc werd het sanatorium vervangen door een verpleeghuis. De bewoners hiervan werden door het personeel echter behoorlijk verwaarloosd en mishandeld en het sterftecijfer was erg hoog.

Een reusachtig, eng, leegstaand gebouw dus, waar duizenden en duizenden mensen op pijnlijke wijze gestorven zijn, geen wonder dat het daar schijnt te spoken.

‘Spooked’ bestaat voornamelijk uit interviews met betrokkenen en geïnteresseerden, afgewisseld met vele foto’s en “geluidsopnames” van geesten.

Helaas komt deze documentaire nogal amateuristisch over. ‘Spooked’ is gemaakt door dezelfde mensen, de gebroeders Booth, die ook verantwoordelijk zijn voor het abominabel slechte ‘Death Tunnel’, die zich in het gebouw afspeelt. Het is duidelijk dat deze jongens Booth een grote interesse en passie hebben voor alles wat met het Waverly Hills Sanatorium te maken heeft. Jammer genoeg red je het met enthousiasme alleen niet als je een documentaire wil maken over een discutabel onderwerp als geestverschijningen.

De interviews zijn voornamelijk met locals en liefhebbers die heilig overtuigd zijn van de aanwezigheid van de geesten. De kerel die het pand inmiddels gekocht heeft is de zoon van een oud-werknemer, zijn vrouw is de lokale historicus, een plaatselijk bandje heeft zichzelf vernoemd naar een drama dat zich afspeelde in één van de kamers en dorpsgenoten vertellen over de keren dat ze een spook achter een raam zagen staan.

Veel foto’s met “geestverschijningen” worden getoond, sommige zijn erg wazig en onduidelijk, maar op andere zijn echt duidelijke menselijke contouren te ontdekken. Heel spannend natuurlijk en wat je dan verwacht is een onafhankelijk iemand die zich over de foto’s buigt en een oordeel geeft over de echtheid. Tenslotte kan iedereen die een beetje handig is met een computer tegenwoordig zoiets maken. Maar niets van dat alles, er wordt vrolijk verder gegaan met het tonen van spookfoto’s en het peilen van schrikreacties van wat lokale tieners.

Er zitten ook bijzonder vervelende stukjes in met allerlei visuele effecten begeleid door sinistere geluidjes, alsof deze docu dat nodig heeft om het allemaal een beetje spannend te maken. Ook storend zijn de gebroeders Booth die regelmatig hun film promoten en er zelfs scènes van laten zien zogenaamd om extra spanning te kweken.

Het enig wat eigenlijk de moeite waard is zijn de interviews met wat mensen die in het pand gewerkt hebben en met wat oud-patiënten. Het was namelijk echt een naargeestige plek. Helaas komen zij niet lang aan het woord en worden er weer foto’s getoond van geesten en zien we een kerel met een of ander apparaatje met een metertje wat toch écht aangeeft dat er “activiteiten” zijn.

Gemiste kans dus, dit ‘Spooked’ en dat is erg jammer want feit blijft dat het een ronduit creepy gebouw is en dat er heel erg veel mensen gestorven zijn en dat er al jaren allerlei geruchten de ronde doen over spoken op deze plek. Een onafhankelijke, wetenschappelijke (voor zover dat kan bij dit soort zaken) benadering had zoveel kunnen toevoegen aan deze documentaire.

Voor degenen die toch geïntrigeerd zijn geraakt door deze plek, het volgende advies: ga in geen enkel geval ‘Death Tunnel’ bekijken, dit is echt uit den boze. ‘Spooked’ is matig, er had gewoon veel meer in gezeten. Het allerbeste kan je gewoon afreizen naar Kentucky en dan de grand tour nemen in het Waverly Hills Sanatorium: ja, dit kan echt, in Nederland hadden we het pand al lang omgebouwd tot een appartementencomplex, maar in Amerika doen ze de dingen toch meestal net even wat anders. Voor slechts 100 dollar mag je er de hele nacht doorbrengen en kan je zelf controleren of het er spookt of niet!

Hendrik Dijkhuis