Spree (2020)

Recensie Spree CinemagazineRegie: Eugene Kotlyarenko | 93 minuten | komedie, misdaad | Acteurs: Joe Keery, Sasheer Zamata, David Arquette, Kyle Mooney, Mischa Barton, Frankie Grande, Lala Kent, Joshua Ovalle, Sunny Kim, John DeLuca, Linas Phillips, Jessalyn Gilsig, Sean Avery, Victor Winters-Junco, Sara Lassner

Regisseur Eugene Kotlyarenko brengt met ‘Spree’ een soort van horror/social satire over de macht van social media. Wat mensen doen om zoveel mogelijk volgers te krijgen op internet, u heeft er wellicht van gehoord, die vermaledijde vloggers en influencers. Of zoals die laatsten ook weleens genoemd worden: ‘onzinfluencers’.


Twintiger Kurt Kunkle (Joe Keery uit “Stranger Things”) is ook een hobbyvlogger, maar zijn pogingen om op internet ‘viral’ te gaan met zijn ‘Kurt’s World’-vlogs mislukken allemaal jammerlijk. Hij heeft gewoon niet een leuke of de juiste invalshoek, de originaliteit, kortom: Kurt is eigenlijk een volkomen anonieme vlogger. Met behulp van mega-influencer Bobby (waar Kurt voorheen babysitter van was…), online bekend onder de naam BobbyBaseCamp, besluit Kurt het over een hele andere boeg te gooien.

Onder de hashtag TheLesson geeft hij zijn kijkers tips over hoe je groot kan worden op social media. Dat doe hij in functie, als chauffeur van een Spree rideshare auto, een soort van Uber. Maar dit keer gaat hij over alle denkbare grenzen om eindelijk opgemerkt te worden. Bijna iedereen die bij hem in de auto stapt, kan het niet meer na vertellen. Van een racist tot een arrogante makelaar en van een macho tot feestvierende leeghoofden. Alles in live-stream op meerdere camera’s te zien. Tot hij zijn match ontmoet, want als stand-up comédienne Jessie Adams (Sasheer Zamata van “Saturday Night Live”) in de auto stapt – met haar eigen virale agenda – is hij onmetelijk gefascineerd. Waarom heeft zij wél die miljoenen volgers en hij niet?


Hoever ga je voor de kick van de click, de hype van de like? Is de online wereld ons tegenwoordig niet bijna de baas? Leven we ons eigen leven nog wel? Wie kan met de hand op zijn hart zeggen dat hij door niemand online wordt beïnvloed? ‘Spree’ zal daarom ook herkenbaar ogen voor de jongste generatie.


De twee hoofdrolspelers, Joe Keery en Sasheer Zanata, spelen hun rollen met verve. Helaas zijn de bijrollen van een niet al te hoog niveau. David Arquette draaft op als de vader van Joe en zijn bijdrage is op zijn minst zwak te noemen. Verder wordt het beeld bijna constant gebombardeerd met live reacties van de online kijkers en splitscreens van de hoofdrolspelers. In het begin is dit een aardige gimmick, maar het gaat uiteindelijk vervelen omdat je soms -letterlijk- niet weet waar je moet kijken.

Iedereen die opdraaft in de film is op zijn of haar manier bezig zich via social media te profileren met selfies en ‘live geschoten filmpjes’. ‘Spree’ toont wat een sociaal geïsoleerd leven met iemand kan doen, een beetje zielige jongeman die -komend uit een gebroken gezin – gewoon alleen maar opgemerkt wil worden. De film bevat wel leuke zijpaadjes (Kurt die op internet zoekt naar ‘hoe je een lijk kan laten verdwijnen’), evenals commentaar op discriminatie en toont hoe de volgers switchen van ongeloof tot heldenverering. 
’Spree’ laat zien dat het normale leven steeds meer verzwolgen wordt door het internet. Een trieste constatering…

Ruud Stift

Waardering: 2.5

DVD-release: 3 maart 2021