Spy Kids 3-D: Game Over (2003)

Regie: Robert Rodriguez | 84 minuten | actie, komedie, familie, avontuur, fantasie, science fiction | Acteurs: Antonio Banderas, Carla Gugino, Alexa Vega, Daryl Sabara, Ricardo Montalban, Holland Taylor, Sylvester Stallone, Mike Judge, Selma Hayek, Matt O’Leary, Emily Osment, Ryan James Pinkston, Robert Vito, Bobby Edner, Courtney Jines, Cheech Marin, Danny Trejo, Alan Cumming, Tony Shalhoub, Steve Buscemi, Bill Paxton, Taylor Momsen, George Clooney, Elijah Wood, Alejandro Rose-Garcia, Lane Turney

Zwaar teleurgesteld in de spionnenorganisatie OSS brengt Juni zijn dagen door als privé-detective. Tegen betaling spoort hij belangrijke zaken op als kwijtgeraakt speelgoed. Het contact met de rest van het gezin, dat nog steeds wel als spion werkt, is ernstig verwaterd. Zijn zus Carmen heeft hij al meer dan een jaar niet gezien als hij van de OSS te horen krijgt dat ze gevangen zit op level 4 in een videogame ‘Game Over’, een spel van de mysterieuze Toymaker dat door miljoenen kinderen over de hele wereld wordt gespeeld die daardoor zo in zijn macht komen. Juni moet level 5 zien te bereiken, een bijna onmogelijke opgave, maar alleen zo kan hij het spel stopzetten, zijn zus Carmen bevrijden en de heerschappij van de Toymaker over alle kinderen die het spel spelen beëindigen.

Juni betreedt het spel en leert al gauw op harde wijze dat niets of niemand is wat het lijkt en dat de spelregels voortdurend veranderen. Gelukkig krijgt hij hulp van zijn opa (Ricardo Montalban) die al dertig in een rolstoel zit, maar in ‘Game Over’ volop kan rennen en springen. Ook wordt hij bijgestaan door de super ervaren videogamers Rez (Robert Vito), Arnold (Ryan James Pinkston) en Francis (Bobby Edner), maar dat zijn tegelijkertijd ook zijn concurrenten. Er kan er natuurlijk maar een de winnaar zijn.

Het begin van de film is verreweg het leukst als Juni zich in een lange leren jas als verbitterde eenling staande probeert te houden buiten de veilige omgeving van zijn familie en de OSS, maar het grootste deel van de film speelt zich af in virtual reality. Daar is op zich niets mis mee, maar de film wijkt daardoor in minder gunstige zin af van zijn voorgangers die vooral zo leuk zijn vanwege de inventiviteit van de personages, de leuke boeven en de hightech gadgets in een spionnenwereld. Hier is het spionage element helemaal losgelaten en dat is jammer. Ook is de sfeer grimmiger, is er minder ruimte voor humor en worden veel problemen opgelost door een deus ex machina truc, zoals dat Juni’s opa hem uit netelige situaties redt die voor hem toch minstens net zo ondoorzichtig moeten zijn, vooral omdat hij niet net als Juni volledig thuis is in videogames.

Neemt niet weg dat ook dit laatste deel van de trilogie lekker veel vaart heeft, veel spannende momenten kent en alles er weer piekfijn uitziet. Robert Rodriguez heeft met de ‘Spy Kids’ trilogie een paar zeer onderhoudende films gemaakt die uitblinken in originaliteit en thematiek. Het laatste deel is net iets minder dan zijn voorgangers, maar toch een mooie afsluiting van deze reeks onweerstaanbare familiefilms.

Diana Tjin-A Cheong

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 19 februari 2004