Stage Mother (2020)

Recensie Stage Mother CinemagazineRegie: Thom Fitzgerald | 93 minuten | komedie, drama, muziek | Acteurs: Jacki Weaver, Lucy Liu, Adrian Grenier, Mya Taylor, Allister MacDonald, Anthony Skordi, Oscar Moreno, Jackie Beat, Hugh Thompson, Lenore Zann, Eldon Thiele, Kris Cochrane

Wat hebben we hier? Maybelline (Weaver), een huisvrouw van middelbare leeftijd en koordirigent van de kerk, heeft haar hele leven op het platteland van Texas doorgebracht. Ondanks de onvoorwaardelijke liefde voor enige zoon Rickey (Thiele), verkeert Maybelline in conflict met de waarden van gemeenschap en dominante echtgenoot, die zoonliefs levensstijl van flamboyante dragqueen in San Francisco ten stelligste afwijzen.

Kort na het ontvangen van het droevige bericht dat Rickey stierf aan een overdosis drugs, tart Maybelline haar echtgenoot en reist ze naar San Francisco, waar ze levenspartner Nathan (Grenier) ontmoet en Sienna (Liu), een vrijgevochten alleenstaande moeder die Rickeys beste
vriend was. Maybelline is geschokt te horen dat zij, omdat Rickey stierf zonder testament, de
 nachtclub erft waarvan hij zowel eigenaar als sterartiest was.

Maybelline ontdekt dat de club op het punt staat failliet te gaan, en neemt een impulsief besluit te helpen de boel te redden – terwijl ze intrekt bij Sienna, die moeite heeft de eindjes aan elkaar te knopen. We gaan met Maybelline op een ‘kaleidoscopische reis’, aldus de persmap. ‘Koddig’ is een beter woord voor dit comedy-drama. De intenties zijn duidelijk: minzaam lachen over een Texaanse huismoeder die een dragclub overneemt, en de cultuurclash die het gevolg is.

Een beetje meer schuren mag best, denkt ondergetekende, want de kloof tussen conservatief en progressief Amerika is groter dan feelgood kan goedmaken. Zie je vaker, dat grappig doen voor grappig zijn wordt versleten. ‘Stage Mother’ is een magere ‘Shirley Valentine’ – zonder de Britse zelfspot. De makers overschatten hun middelen; de kwaal is erger. Of dat een Europees perspectief is? Misschien wint deze film in The States op deze manier meer zieltjes.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 11 november 2021