Stan Helsing (2009)

Regie: Bo Zenga | 108 minuten | horror, komedie | Acteurs: Leslie Nielsen, Steve Howey, Diora Baird, Kenan Thompson, Desi Lydic, Kit Zenga, Darren Moore, Twan Holliday, Ben Cotton, Travis MacDonald, Lee Tichon, Ken Kirzinger, Charles Zuckermann, Jeff Gulka, Chad Krowchuk

Lachfilms zijn er in alle soorten en maten. De parodie-lachfilm of spoof is zonder twijfel groot gemaakt door Leslie Nielsen. Deze films zijn er de laatste jaren niet bepaald beter op geworden, maar Leslie Nielsen blijft gewoon meespelen. ‘Stan Helsing’ is een film van onder andere een maker van ‘Scary Movie’, Bo Zenga. Hij regisseerde de film niet alleen, hij schreef hem en speelde zelfs een klein rolletje mee.

Het is Halloween en Stan Helsing, een jongeman die werkt in een videotheek, gaat op stap met zijn vrienden. De standaard Amerikaanse groep tieners is compleet: de corpulente – dus grappige – neger, de extreem domme blondine, een sexy brunette en natuurlijk de typisch Amerikaanse held van het verhaal: Stan. Het stel komt in een spookstadje terecht waar op dat moment de grootste engerds uit onze filmgeschiedenis bijeen zijn gekomen: Freddy, Jason, Pinhead, Leatherface, Chucky en Michael Myers. Paniek breekt uit als blijkt dat er in het stadje een eeuwenoude legende leeft die vertelt dat niemand minder dan Van Helsing het stadje kan bevrijden van de vloek. Een misverstand is geboren als Stan Helsing zich voorstelt tijdens de karaoke-avond in de lokale kroeg, met een aantal tenenkrommende scènes tot gevolg. De horroriconen hebben hun zinnen gezet op Stan en zijn vrienden, die er op hun beurt alles aan moeten doen om zichzelf in leven te houden. Wat volgt is een aaneenschakeling van slechte grappen en grollen.

De dialogen zijn een heel enkele keer komisch, maar nergens origineel, scherp of echt grappig. De film noemt zichzelf een parodie en dat is het ook. Een parodie op een lachfilm. Een film die heel grappig wil zijn, maar dat in de verste verte niet is. Geen grap of grol maakt de film de moeite waard om te kijken. De personages zijn vooral onsympathiek en de muzikale uitspattingen zijn bedroevend. De manier waarop de horrorhelden nieuwe invulling krijgen is ronduit pijnlijk te noemen, misschien wel respectloos. Niet iedereen zal van horror houden, maar de respectievelijke films van deze heren hebben iets gemeen wat niet geldt voor ‘Stan Helsing’. Het zijn klassiekers, zij het misschien binnen het genre, maar het zijn films die je gezien moet hebben. Leslie Nielsen hoort net zo goed binnen het rijtje filmhelden thuis als Freddie en Jason. In deze film hoeven ze Leslie echter niet te parodiëren, Leslie doet het gewoon zelf. Het is moeilijk om te zien dat een man uit de parodieklassiekers nu in dit soort pulp speelt. ‘Stan Helsing’ stelt op alle fronten teleur en is vooral zonde van je tijd.

Grietje de Heer

Waardering: 0.5