Star Trek VI: The Undiscovered Country (1991)

Regie: Nicholas Meyer | 113 minuten | actie, science fiction | Acteurs: William Shatner, Leonard Nimoy, DeForest Kelley, James Doohan, Walter Koenig, Nichelle Nichols, George Takei, Kim Cattrall, Mark Lenard, Grace Lee Whitney, Brock Peters, Leon Russom, Kurtwood Smith, Christopher Plummer, Rosanna DeSoto, David Warner, John Schuck, Michael Dorn, Paul Rossilli

Na de kater van ‘Star Trek 5’ waren er maar weinig mensen die uitkeken naar de volgende Star Trek film. Regisseur Nicholas Meyer, verantwoordelijk voor ‘Star Trek 2’ en medeverantwoordelijk voor ‘Star Trek 4’, nam wederom de taak op zich om Star Trek’s naam te zuiveren. ‘Star Trek VI: The Undiscovered Country’ is een mijlpaal in de geschiedenis van Star Trek. Waar de originele serie vooral ging over de oorlog tussen de Klingons en de Federatie, willen de Klingons nu vrede sluiten met de Federatie vanwege de onhoudbare situatie op hun thuiswereld. Het interessante aan deze film is dat het verhaal zich onderscheidt van de standaard sciencefiction door een flinke dosis mysterie in de film te mengen. Het komt niet als een verrassing dat de regisseur bekend staat om zijn goede Sherlock Holmes romans. Ook van Leonard Nimoy weten we van ‘Star Trek 4’ dat hij het schrijven van scripts goed onder de knie heeft.

Daarnaast zijn de rollen zeer goed geschreven. Waar de vorige ‘Star Trek’ film vrijwel de voorgaande ontwikkelingen had genegeerd; sluit deze film naadloos op ‘Star Trek 4’ aan en dat is duidelijk in de karakter interactie. De spanning tussen de Klingons en de bemanning van de ‘Enterprise’ is te voelen en de argwaan tussen beide groepen is zeer overtuigend. Deze argwaan is ook een bron van fantastische dialogen. Vooral Kirk (William Shatner) is meer dan een houten pop met zijn begrijpelijke haat tegenover Klingons, die in ‘Star Trek 3’ zijn zoon gedood hebben. De rollen worden over het algemeen goed gespeeld; ook al centreert het verhaal zich wederom rondom Kirk, Spock (Leonard Nimoy) en McCoy (DeForest Kelley). Gelukkig is de karakterinteractie velen malen beter dan in de vorige film. Er wordt duidelijk met plezier geacteerd en de rest van de bemanning functioneert niet louter als opvulling zoals bij het vorige deel gebeurde.

‘The Undiscovered Country’ weet ook zeer spannend te zijn dankzij het gebruik maken van een aantal special effects technieken. Een van de hoogtepunten van de film ligt zeker bij de scène waarbij op een Klingon schip een aantal moorden worden gepleegd terwijl de zwaartekracht is uitgeschakeld. Voor deze scène alleen al is ‘Star Trek 6’ de moeite waard om te kijken. Het enige minpunt is dat ze gebruik moesten maken van paars bloed voor de Klingons, maar ook begrijpelijk want anders zou de film zeker het predikaat 16 jaar en ouder hebben gekregen.

De muziek is dit keer gedaan door Cliff Eidelman. Jerry Goldsmith wou niet meer meewerken na de blamage van ‘Star Trek 5’. Eerlijk gezegd is dit niet een foute keuze geweest; hoewel Jerry Goldsmith zeker niet slecht is, weet Cliff Eidelman het op alle punten net iets beter te doen dan zijn voorganger. Kortom, ‘Star Trek 6’ verslaat haar voorganger op alle punten met gemak. Razend spannend en snel. Een van de betere, zo niet de beste uit de serie Star Trek films.

Bertine van Hövell

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 5 juni 1992