Star Wars: Episode VI – Return of the Jedi (1983)

Regie: Richard Marquand | 130 minuten | actie, avontuur, fantasie, science fiction | Acteurs: Harrison Ford, Anthony Daniels, Mark Hamill, Carrie Fisher, Billy Dee Williams, Peter Mayhew, Sebastiaan Shaw, Ian McDiarmid, Frank Oz, James Earl Jones, David Prowse, Alec Guinness, Kenny Baker, Michael Pennington, Kenneth Colley

Het blijft een vreemd fenomeen waarom de (oude) ‘Star Wars’-films zo succesvol en populair zijn geworden. In feite zijn de films enorm oppervlakkig, de personages stereotype clichés en intussen zijn de special effects al behoorlijk gedateerd. Met de enorme vlucht die special effects hebben genomen, blijven de fans de oude films nog steeds op een voetstuk plaatsen en de nieuwe films uit de koker van geestelijk vader George Lucas ronduit inferieur vinden ten aanzien van de eerste ruimtetrilogie uit de begin jaren 80. Maar waarom dan?

Simpel, Star Wars is voor veel mensen puur jeugdsentiment! In feite zijn de films niets meer dan spannende jongensboeken over de underdog, Luke Skywalker, die wordt wat hij zo graag wilde zijn: een dappere held die opkomt voor het goede. Daarnaast maakt hij geweldige vrienden, Han Solo, Yoda en Obi wan Kenobi, en overwint het kwade, Darth vader. Als je alles weet te verpakken in een vlot verteld verhaal vol aansprekende karakters dan heb je goud in handen.

De charme van ‘Star Wars’ is de enorme lol die de reeks uitstraalt en de goed ontworpen sfeer van het ruimte-universum. Alles is lekker overzichtelijk: de slechteriken dragen maskers- de helden niet, de bad guys schieten rode laserstralen af- de helden groene en ga zo maar door. Daarnaast is zoals gezegd de verpakking ook belangrijk. De films zijn dan ook allemaal prachtig om te zien en de epische soundtrack van John Williams versterkt dat alleen maar. Dat is in het geval van ‘Star Wars: Episode VI – Return of the Jedi’ niet anders.

Ook in deze film bestaan de hoogtepunten uit de spetterende dogfights in de ruimte en de spannende duels met de tegenhanger van de ouderwetse degen, de lightsabers. Het zou zonde zijn om teveel prijs te geven over de verhaallijn en de karakters. ‘Star Wars’ kun je moeilijk beschrijven, dat moet je ondergaan. De kracht, of Force als je wilt, schuilt hem in het aansprekende verhaaltje en de overrompelende sfeer en uiterlijk van de films. Deze mix levert een tot leven geroepen jongensdroom op die je vol plezier zal ondergaan. Mits je daarvoor open staat natuurlijk.

Frank v.d. Ven

Waardering: 4

Bioscooprelease: 13 oktober 1983
Blu-ray-release: 14 september 2011