Starship Troopers 3: Marauder (2008)

Regie: Edward Neumeier | 105 minuten | actie, drama, horror, thriller, komedie, avontuur, fantasie, science fiction | Acteurs: Casper Van Dien, Jolene Blalock, Stephen Hogan, Boris Kodjoe, Amanda Donohoe, Marnette Patterson, Danny Keogh, Stelio Savante, Cécile Breccia, Garth Breytenbach, Graeme Richards, Tanya van Graan, Antonio Summerton, Nicole Tupper, Cokey Falkow, Stephen Jennings, Anthony Bishop, Robert Vega, Murray Todd, Richard Thomson, Grant Swanby, Damon Berry, Joe Vaz, Karl Thaning, Kira Wilkenson, Tyrone Keogh, Brendan Murry, Adrian Collins, Jenny Stead, Adam Neill, Aubrey Shelton, Kevin Otto, Peter Krummeck, Lauren McGregor, Craig Swanpoel, Robyn Olivia, Fred Abrahamse, Jenna Saras, Mudi Mudau, Bernard Fisher, Donal Slemon, Alan Glauber, Tarryn Page, Bongo Mbutuma, Anton Moon, Andre Laubscher, Corey Burton, Magic J. Ellingson, Catherine Oxenberg

Voor mensen bij wie ‘Starship Troopers 2’ niet op de radar is verschenen, zal de release van de derde film als een verrassing komen. Toegegeven, ‘Hero of the Federation’ het eerste vervolg op Paul Verhoevens film uit 1997, was een flop in de ruimste betekenis van het woord. Hoewel Edward Neumeier, die het boek van Robert Heinlein verwerkte tot scenario voor ‘Starship Troopers’ ook bij het tweede deel aangetrokken werd als scriptschrijver, lijkt dit wanproduct in geen enkel opzicht op zijn illustere voorganger. Bij het derde deel, waarvoor een veel ruimer budget dan voor deel twee beschikbaar werd gemaakt, neemt Neumeier naast het scenario ook de regie voor zijn rekening. Hij slaagt er in een flink stuk dichter bij het origineel te blijven.

Één van de sterkste punten in ‘Starship Troopers’ was de satirische ondertoon, waardoor de film een dubbele laag kreeg. Met acteurs van het “Beverly Hills, 90210”-gehalte (hoofdrolspelers Casper Van Dien en Dina Meyer komen zelfs rechtstreeks uit deze tienersoap), benadrukte Verhoeven het comic book effect van de film. De mix van tienerromantiek met de oorlog tegen de reuzeninsecten met daarin de parodie op het fascistische droomland werkte perfect in ‘Starship Troopers’, al begreep lang niet iedereen die satire. Maar zelfs voor diegenen aan wie de satire volkomen voorbij ging, was Verhoevens’ film een visueel spektakel.

Deel drie dan. Edward Neumeier blijkt zich de kritiek dat ‘Starship Troopers 2’ geen waardige opvolger genoemd mag worden, aangetrokken te hebben, want de satire uit het origineel is weer terug. Neumeier doet er zelfs een paar scheppen bovenop. De film barst van de satirische propaganda commercials (“”Would you like to know more?””) en de opvatting dat mannen en vrouwen gelijk zijn wordt er in gepeperd door een (veel te lange) scène waarin zowel mannelijke als vrouwelijke troopers helemaal uit de kleren gaan. De met deze film als regisseur debuterende Neumeier heeft een bijzonder apart gevoel voor humor, die lang niet iedereen aan zal spreken. Wanneer je echter op een lijn zit met de regisseur zit je gebakken bij ‘Starship Troopers 3: Marauder’.

Jammer genoeg laat Neumeier echter een groot aantal steken vallen. Zo zijn de special effects matig, zeer matig. De gevechten met de gigantische insecten vallen daarom erg tegen. De insecten zien er ook niet uit en halen het niveau van de levensecht lijkende reuzeninsecten uit de cultklassieker nergens. Daarnaast verandert halverwege de film de toonzetting ineens naar een religieuze propagandafilm, waarbij acteurs uitspraken doen als “Hij gelooft in de verkeerde God, we moeten hem vermoorden!” Op één van de belangrijkste momenten horen we twee van de hoofdpersonen plotseling een volledig “Onze vader” hardop uitspreken en als klap op de vuurpijl wordt een atheïst zo volledig bekeerd dat ze alleen nog maar wil trouwen in de kerk. Waarschijnlijk wilde Neumeier de draak steken met religie, maar deze scènes zijn te serieus om ze als parodie op te vatten.

Ook het verhaal stelt niet veel voor. Deel twee wordt volledig genegeerd en daarom gaat het verhaal verder waar het origineel ophield, zij het jaren later. Johnny Rico (Casper Van Dien), inmiddels opgeklommen naar kolonel, leidt een team van insectenverdelgende troopers op de afgelegen planeet Roku San. De burgers op die planeet mopperen over de alom aanwezige militairen, maar hun onvrede wordt beloond met de doodstraf. Ondertussen maken we kennis met luchtmaarschalk Omar Anoke (Stephen Hogan), die er naast zijn succesvolle carrière als militair een baan als popster op nahoudt en dat doet hij niet onverdienstelijk. Zijn hit ‘It’s a good day to die’ is een van de beter geslaagde satirische grappen in de film. Anoke wordt begeleid door Rico’s ex-vriendin, kapitein Lola Beck (Jolene Blalock), die inmiddels een nieuwe vriend heeft, Dix Hauser (Boris Kodjoe). Wanneer Rico tegen Hauser ingaat door een stel burgers te verdedigen krijgt hij de doodstraf. Toch redt Hauser hem omdat Lola samen met Anoke en nog een stel anderen op een nog verder afgelegen planeet zijn gestrand, waar nog veel gemenere insecten wonen. Rico krijgt een stel troopers onder zich om het gezelschap, en vooral Anoke, te redden, wiens afwezigheid verdoezeld wordt voor het volk.

Vergeleken met ‘Starship Troopers 2’ mag ‘Marauder’ dan wel een vooruitgang zijn, een waardige opvolger voor Verhoevens meesterstuk is er nog steeds niet gemaakt. Maar ja, had iemand dat ook verwacht?

Monica Meijer

Waardering: 1.5