Starsky & Hutch (2004)

Regie: Todd Phillips | 101 minuten | actie, komedie, misdaad | Acteurs: Ben Stiller, Owen Wilson, Snoop Dogg, Fred Williamson, Vince Vaughn, Juliette Lewis, Amy Smart, Carmen Electra, Chris Penn, Jason Bateman, George Cheung, Brande Roderick, Molly Sims, Matt Walsh, G.T. Holme

De originele serie “Starsky & Hutch” stamt uit een tijd dat Johan Neeskens bakkebaarden en het cultiveren van ongedisciplineerd gedrag de toon aangaven. In ‘Boogie Nights’ werd de periode al mooi neergezet: oerlelijke snorremansen met beeldschone blondines als voornaamste doelwit. Politieseries waren het speelterrein voor vrijgevochten macho’s en vierden hoogtij in die tweede helft van de seventies. Rijp voor een stijlparodie zou je zeggen.

Met de remake van ‘Charlie’s Angels’ werd gekozen voor de blockbuster-actieformule, dus er was nog wat speelruimte over voor de twee vrienden Stiller en Wilson als Starsky & Hutch. Het duo worstelt zich in het begin van de film door veel obligate stijlgrappen (onder meer ‘Easy Rider’, disco) en het lijkt eenvoudigweg uit te draaien op ‘Dumb and Dumber’ meets ‘The Dukes of Hazzard’. Owen Wilson gedraagt zich als Domme August, terwijl Stiller zijn complexen botviert op de van hem bekende adhd-manier.

In de tweede helft van de film begint het te lopen, mede omdat Wilson echt in zijn element komt. Zodra deze zich realiseert dat hij er beter aan doet Ben Stiller te laten schitteren gaan we lachen. Een originele ondervragingsscène; een onschuldige pony die het loodje legt. Veel leuker dan de aanvankelijke dertien-in-een-dozijngrappen en seventies-inkoppertjes, waardoor de twee toch nog een zaal plat kunnen krijgen; hoewel Wilson en Stiller wat op de automatische piloot lijken te draaien hebben ze er duidelijk lol in. Verder laat Snoop Doggy Dogg zich lekker typecasten en speelt Juliette Lewis een gangsterliefje met een zonnebrandkleur waar een oranje bikini in kan verdwijnen.

Het wordt wel duidelijk dat het langharige decennium nu genoeg uitgemolken is. Op naar de vlooienmarkt dus en naar de jaren tachtig; Wilson en Stiller zouden zeker niet misstaan als Face en Murdoch (‘The A-Team’). ‘Starsky & Hutch’ zal niet de geschiedenis ingaan als dé film over de populaire cultuur in de jaren zeventig en zij springt er ook niet echt uit tussen de komedies die dit jaar al verschenen. Een warme lenteavond met een witbiertje in het vooruitzicht zal ze echter zeker niet verpesten.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 3

Bioscooprelease: 29 april 2004