Staya erusa (2006)

Regie: Ronald Jan Heijn, Claudia Bredewold, Harry Beckers | 75 minuten | documentaire

Iedereen vraagt zich van tijd tot tijd wel eens af: wat is het doel van het menselijk bestaan? Deze bijzondere documentaire laat zien dat er leven is na dit leven en dat mensen onsterfelijk zijn. In de film wordt stapje voor stapje, thematisch uitgelegd wat bewustzijn eigenlijk is en hoe we langzaam bij de waarheid komen.

In de jaren 90 was Ronald Jan Heijn een bekende naam in de spirituele wereld. Hij was de oprichter van het spirituele centrum ‘Oibibio’ in Amsterdam. Na jaren is hij weer helemaal terug, samen met Harry Beckers en Claudia Bredewold. Beckers en Bredewold zijn beide ook geen onbekenden in de spirituele wereld. Dankzij deze drie is deze prachtige, ingrijpende documentaire tot stand gekomen.

De thema’s die in ‘Staya erusa’ aan bod komen zijn onder andere; reïncarnatie, moord, schizofrenie, depressies, euthanasie, het Syndroom van Down, het donorschap en het karma van de mens. Dit alles wordt erg duidelijk uitgelegd in de documentaire; mooie beelden en computeranimaties zorgen voor een heldere kijk op de onderwerpen, vooral de bijna-dood ervaringen (BDE’s) zijn erg mooi in beeld gebracht. Alle thema’s samen geven de kijker inzicht in het evolutieproces vanaf het ontstaan van het leven op aarde tot aan het einddoel van het menselijk bestaan. Het publiek zal over een hele hoop onderwerpen nieuwe, soms schokkende, inzichten krijgen. De film zal zeker vragen oproepen, hier moet je als kijker wel voor open staan. Gelukkig is de documentaire niet zweverig, ‘Staya erusa’ geeft een behoorlijk wetenschappelijke kijk op de evolutietheorie, dit maakt de film voor een redelijk breed publiek toegankelijk.

Er zullen vast mensen zijn die door hun geloofsovertuiging of een negatieve kijk op de spirituele wereld geen boodschap hebben aan deze documentaire. Een beetje interesse voor de spirituele wereld is dus wel nodig om de film goed te kunnen bekijken. ‘Staya erusa’ is een hele verhelderende, bijzondere en confronterende documentaire.

Hermia Pullen

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 26 januari 2006