Steigerpijp (2008)

Regie: Barbara Hin, Martin van der Veen | 6 minuten | muziek, korte film | Acteurs: Misha Mengelberg, Han Bennink, Ab Baars, Tobias Delius

Amsterdam. Een man die met zijn hondje over straat slentert. Bouwvakkers die werken. Een loden pijp die op de grond ligt. De man kijkt er naar. Hij pakt het op, observeert nog wat en plaatst het aan zijn oor. Swingende muziek komt tot leven. De steigerpijp leeft. Jazz leeft. Amsterdam leeft. En iedereen gaat er zijn eigen weg. De muzikanten van de Nederlandse ICP Orchestra volgen de ritmes van de grote stad.

De kortfilm ‘Steigerpijp’ laat zich kijken als een muziekclip. Een ritmische bas en drums vormen het kader en piano, blaas en zelfs strijkinstrumenten improviseren er ruig op los. Net als Amsterdam, met onder andere zijn Centraal Station en Bimhuis die het kader vormen waarin de verschillende muzikanten hun eigen ding doen. Het zijn niet de minste muzikanten. Pianist Misha Mengelberg, drummer Han Bennink, rietblazer Tobias Delius en de anderen behoren tot de top van de hedendaagse jazz. Lekker swingende en een tikkeltje neurotische jazz welteverstaan. Toegegeven, je moet er wel van houden, maar als liefhebber is het wel heerlijk genieten.

David Croese