Still Alice (2014)

Regie: Richard Glatzer, Wash Westmoreland  | 101 minuten | drama | Acteurs: Julianne Moore, Alec Baldwin, Shane McRea, Kate Bosworth, Hunter Parrish, Kristen Stewart, Seth Gilliam, Stephen Kunken, Daniel Gerroll, Erin Drake, Quincy Tyler Bernstine, Maxine Prescott, Orlagh Cassidy, Rosa Arredondo, Zillah Glory, Caridad Montanez, Caleb Freundlich, Charlotte Robson

Hoe ingrijpend je leven verandert als je geheugen zich langzaam in mist verhult, ontdekt Alice, een intelligente vrouw van middelbare leeftijd die geconfronteerd wordt met de slopende ziekte Alzheimer.

Alice Howland moet het van haar brein hebben. Ze is een gedreven taalkundig docente aan de universiteit, evenals haar echtgenoot John. Samen met hem, haar twee dochters en hun zoon vieren ze in een chique restaurant haar vijftigste verjaardag. Alice zit geamuseerd te praten met haar gezin, maar af en toe merkt ze dat ze niet uit haar woorden komt. Ze weet ze als geen ander, maar ze kan ze gek genoeg even niet reproduceren.

Niemand aan tafel schijnt het op te merken, want Alice’s slimme brein maskeert het manco. John verklaart later die avond dat het de tol is van haar drukke baan. Alice is er echter niet gerust op, zeker omdat taal haar lust en haar leven is. Als ze zich tijdens een rondje joggen over de campus opeens niet meer kan herinneren waar ze is, vreest ze iets ernstigs. Een bezoek aan de neuroloog legt de onthutsende waarheid bloot. De diagnose: een zeldzame vorm van Alzheimer. De desastreuze vaststelling krijgt nog een extra lading, want Alice draagt een erfelijke vorm van de ziekte.

Bij het horen van de plot “gelukkige, succesvolle vrouw wordt ziek en vecht tot het einde” denkt men misschien aan de mierzoete Danielle Steel televisiefilms. Gelukkig heeft ‘Still Alice’ veel meer cachet meegekregen door het briljante acteerwerk van Julianne Moore.

Ze ondergaat haar lot gelaten, maar de frustratie loopt soms zo hoog op dat ze haar ziekte misbruikt om onder sociale gelegenheden uit te komen. Ze is ook maar een mens, moet je maar denken. De angst in haar ogen verdwijnt echter geen moment. Ze draagt het karakter van Alice klein uit. Het is zeer ontroerend om te aanschouwen hoe Alice haar aftakeling en de bedreiging van haar gezinsleven onder ogen ziet. Dat Julianne Moore onlangs bekroond is met een Oscar voor Beste Actrice is meer dan verdiend. Een saillant en treurig detail is dat co-regisseur Richard Glatzer vrij recent is gediagnosticeerd met ALS, eveneens een dodelijke ziekte. Dat maakt deze film nog meer oprecht en persoonlijk; elke dag meeste uit het leven kunnen halen, ook als je er door in de steek bent gelaten.

Lisette van der Meij

Waardering: 4

Bioscooprelease: 12 maart 2015
VOD-release: 20 augustus 2015
DVD- en blu-ray-release: 20 augustus 2015