Still Life: A Three Pines Mystery (2013)

Regie: Peter Moss | 88 minuten | thriller | Acteurs: Nathaniel Parker, Anthony Lemke, Kate Hewlett, Gabriel Hogan, Mike McPhaden, Susanna Fournier, Deborah Grover, Judith Baribeau, Patricia McKenzie, Dylan Trowbridge, Martin Albèrt, Bronwen Mantel, Keir Cutler, Kent McQuaid, Janine Theriault, Elliot Larson, Lynne Adams

Regisseur Peter Moss mocht de bestseller ‘Still Life’ van Louise Penney verfilmen. Hij besloot voor de hoofdrol van Inspecteur Gamache een oude bekende van stal te halen: Nathaniel Parker, die al eerder – van 2001 tot 2007- in “The Inspector Lynley Mysteries” een inspecteur vertolkte. Een goede keuze? Tja. Het is toch gek om Parker nu ineens als hoofdinspecteur Armand Gamache uit Quebec te zien. 

Om eerlijk te zijn: Parker gaat gewoon op dezelfde voet verder. Thomas Lynley lijkt gewoonweg verscheept naar Canada, het gehucht Three Pines. Gamache en zijn jonge hond assistent Jean-Guy Beauvoir (Anthony Lemke) buigen zich over de dood van de geliefde ex-onderwijzeres Jane Neal. Ze wordt, haar hart doorboord met een pijl, in het bos gevonden door Ben Hadley (Mike McPhaden).

Tijdens het onderzoek komt Gamache in contact met een clubje inwoners van Three Pines die samen met Jane een eetclubje vormden: Clara en Peter Morrow, Ben Hadley, Gabri en Olivier, Ruth Zardo. Het rechercheursduo, geassisteerd door de niet op haar mondje gevallen Yvette Nichol (Susanna Tournier), stuit tijdens het onderzoek op bedrog, langlopende vetes en ingehouden woede. Gamache twijfelt aan de bekentenis van een eerste verdachte en wat heeft de dood van Timmer Hadley, de moeder van Ben, met de moord op Jane te maken? Een door Jane gemaakt schilderij, getiteld ‘Kermisdag’, blijkt bepalend voor de uiteindelijke afloop. Testamenten, verboden liefdes, boogschutters van velerlei pluimage en jaloezie. Veel intrige in een kleinsteeds decor. Dat zou toch een thrillerquotiënt van minimaal 8 op 10 op moeten leveren?

Helaas: het is allemaal te kalm, niets om je druk over te maken. Parker grimast zich op routine door zijn rol en de overige spelers doen hun opgedragen ding. Op geen enkel moment wordt het echt spannend. Het is het verhaal van de tien kleine negertjes en inderdaad, er blijft er eentje over die het gedaan heeft. De enige die haar rol een beetje gekruid speelt, is Susanna Tournier. En waarom moet mevrouw Gamache ineens opduiken aan het eind? Nee, dit is geen filmervaring die lang bij blijft. ‘Still Life: A Three Pines Mystery’ valt te vergelijken met een willekeurige aflevering van ‘Midsomer Murders’. Gekeken en bijna meteen weer vergeten.

Op een gegeven moment zegt Gamache tegen zijn assistent dat hij wat meer om zich heen moet kijken, want er valt veel natuurschoon te zien in Three Pines. Hiermee verschaft hij zich bijna een excuus tegenover de kijker. Mooie plaatjes inderdaad, maar wanneer gaat het echt spetteren? Het is moeilijk om de hoofdrolspelers serieus te nemen, het is allemaal te gemaakt. Niet natuurgetrouw. Alhoewel, de natuur wordt getrouw in beeld gebracht, dat dan weer wel. Een bankje met uitzicht op drie pijnbomen. Een pijnbank had wellicht uitkomst geboden. Het boek zal ongetwijfeld beter zijn…

Ruud Stift

‘Still Life: A Three Pines Mystery’ verschijnt dinsdag 20 januari 2015 op DVD.