Still Mine (2012)

Regie: Michael McGowan | 102 minuten | drama | Acteurs: James Cromwell, Geneviève Bujold, Ronan Rees, Julie Stewart, Rick Roberts, George R. Robertson, Hawksley Workman, Joe Pingue, Jonathan Potts, Zachary Bennett, Barbara Gordon, Campbell Scott, Chuck Shamata, Lewis Hodgson, Kristin Shepherd, Chris Farquhar, Verlyn Plowman, Ray Landry

Dat ouderen over wellicht meer veerkracht beschikken dan door menigeen wordt gedacht, bewijst ‘Still Mine’. Daarin schitteren de negentigers Craig (James Cromwell) en Irene (Geneviève Bujold) als een al meer dan zestig jaar gelukkig getrouwd echtpaar. Nog altijd onderhouden ze zelf hun enorme landgoed, hun koeien en kippen én telen ze hun eigen aardbeien. Maar langzaamaan begint de klad van het ouderdom er dan toch echt in te komen. Daarbij worden ook de ongemakken van hun oude huis steeds zichtbaarder. Niet alleen tijdens koude winters, wanneer de leidingen steevast bevriezen, maar ook doordat Irene de eerste tekenen van Alzheimer vertoont.

Van opgeven wil Craig echter niet weten. Hij acht zowel zichzelf als zijn vrouw nog lang niet rijp voor het tehuis, tegen de zin van hun zeven kinderen in. Hij besluit simpelweg zelf een nieuw huis te bouwen, met gelijkvloerse slaapkamers en van alle andere gemakken voorzien. Zonder de hulp of tussenkomst van anderen. Maar de tijden zijn veranderd. Hij heeft er niet op gerekend dat er tegenwoordig bouwvergunningen nodig zijn om een huis te bouwen, al is het op zijn eigen grond. De bureaucratische regelgeving die daarop volgt, wordt hem bijkans te veel. Toch zet hij door, met alle gevolgen van dien.

Het mooie aan ‘Still Mine’ is dat het thema van Alzheimer geen zwaar drama oplevert, maar dat de film over het algemeen bezien een vrij luchtige toon behoudt. De film is vergeven van optimisme, soms misschien wel te veel. Craig wordt aan de oppervlakte gerepresenteerd als een engel die onverstoord aan de gezamenlijke toekomst van het koppel werkt en daarin niets fout kan doen. Tegelijkertijd kan hij worden gezien als een soort van moderne Don Quichot die wegvlucht in de waanzin van de escapistische vluchtroute die de bouw van zijn huis geworden is. Die meer kritische, diepgaande en psychologische kant blijft in ‘Still Mine’ echter onderbelicht.

Dat doet allemaal niet veel af van het verhaal en vooral de acteerprestaties van ‘Still Mine’. Met name Cromwell steelt de show met zijn vertolking van de bejaarde Craig. Zijn spel blijft de gehele film naturel, innemend en nergens te zwaarmoedig. De stadia van acceptatie en verwerking die Craig doormaakt zijn bovendien geloofwaardig. Eerst is er de boosheid en de ontkenning, later volgt steeds meer het besef. Ook de manier waarop Craig de ziekte van zijn vrouw voor de buitenwereld geheim wil worden klinkt aannemelijk.

Uiteindelijk levert het een realistisch, doch enigszins eenzijdig portret op van de moeilijke lijdensweg die de strijdbare Craig ondergaat. Toch maakt hij genoeg groei door om lang interessant en sympathiek te blijven. Maar bovenal door het uitstekende acteerwerk van Cromwell is ‘Still Mine’ een prijswaardige film geworden.

Wouter Los


Waardering: 4

Bioscooprelease: 26 september 2013