Still Waiting (2009)

Regie: Jeff Balis | 86 minuten | komedie | Acteurs: Adam Carolla, John Michael Higgins, Rob Benedict, Steve Howey, Rob Kerkovich, Andy Milonakis, Alanna Ubach, Phillip Vaden, Chris Williams, Chi McBride, Luis Guzmán, Max Kasch, Vanessa Lengies, Kirk Fox, Amanda Loncar, Tania Raymonde, K.D. Aubert, Danneel Harris, Janet Varney, Erin Foster, Eduardo Ambriz DeColosio, Maggie Lawson, Noah Longo, Jennifer Howard, Rachel Lawler, Adin Daly, Gary Wolf, Rob McKittrick, Paul Morquecho, Grainger Hines, Bob Larkin, Jennifer Rhodes, Heather Ankeny, David Koechner

Iedereen die wel eens in een restaurant heeft gewerkt, zij het als afwashulp, in de bediening en wat dies meer zij, kent de frustratie en de stress die er soms bij komt kijken. Drukke en lange dagen zijn niet ongewoon en je moet van aanpakken weten. Vaak zijn het vakantiewerkers of tijdelijke krachten die deze plekken invullen. Zodoende werkt er vaak een palet van verschillende mensen in het restaurantwezen en is de dagelijkse gang van zaken een drukke en broeiende mengeling van persoonlijkheden.

Het restaurant is dan ook een vaak gebruikte setting voor een filmverhaal, zij het komedie, romantiek of een ander genre. ‘Waiting’ uit 2005 was een dergelijke film. Een simpele en directe komedie over een werkdag vol idiote gebeurtenissen in een typisch Amerikaans familierestaurant. De film werd een succes en een vervolg kon dan ook niet uitblijven. ‘Still Waiting’ werd echter niet in de bioscoop uitgebracht maar verscheen direct op video.

We maken in vogelvlucht kennis met de huidige personeelsbezetting van restaurant Shenaniganz. De nieuwe winkelmanager Dennis is een troosteloze veertiger die nog geen gezin heeft en niet gelukkig is met zijn carrière tot nu toe. Hij wil dolgraag de openstaande functie van districtschef bemachtigen maar het restaurant draait onder zijn leiding niet echt florissant. Zijn personeel bestaat uit een bont gemêleerd gezelschap van politiek incorrecte botteriken en oversekste mafkezen. Hieronder bevinden zich enkele oudgedienden, karakters die we al tegenkwamen in de eerste ‘Waiting’ en die hier in verschillende gastrollen terugkeren. Zij zullen er met zijn allen de schouders onder moeten zetten om te zorgen dat hun zaak niet failliet gaat. Zeker nu Shenaniganz concurrentie krijgt van Ta-Ta’s, een soort kruising tussen een topless-bar en een Kentucky Fried Chicken.

De plotlijn van de film is overigens niet meer dan een kapstok om zoveel mogelijk grappige dialogen en sketchachtige scènes aan op te hangen. Doordat er door de bank genomen weinig tot geen tijd wordt besteed aan het uitwerken van het verhaal lijkt de samenhang tussen de verschillende scènes weg te zijn. Zodoende voelt de film in zijn geheel aan alsof hij als los zand aan elkaar hangt.

Hoewel ‘Still Waiting’ feitelijk dus niet meer is dan een verzameling komische scènes en dialogen, moet wel gezegd worden dat er onbedaarlijk gelachen kan worden. Want tegelijkertijd is deze restaurantfilm een rolprent vol heerlijke politiek incorrecte, seksistische en soms zelfs licht racistische grappen (met een knipoog). We krijgen zelfs wat bloot voorgeschoteld. Meest briljante scene: de instructievideo die manager Dennis kijkt om te leren hoe hij meer vrouwen kan scoren door zich als een hufter te gedragen. Fans van films zoals ‘Clerks’, ‘The 40 Year Old Virgin’ en ‘Superbad’ kunnen met gerust hart ‘Still Waiting’ in hun DVD speler stoppen want zij komen zonder meer aan hun trekken.

Joost Hoedemaeckers