Stilleven (2008)

Regie: Wim De Moor | 20 minuten | korte film | Acteurs: Hilde Wils, Frans Maas, Bob Snijers, Kjenta Balcaen, Bram De Maeyer

Een betere titel dan ‘Stilleven’ had Wim De Moor niet kunnen kiezen voor zijn biechtstoel van verboden begeertes. Want het zijn tenslotte veelzeggende blikken die hier boekdelen spreken.

Een vrouwelijke koster zit gevangen in haar huwelijk met een verzuurde man. Hij heeft meer interesse voor zijn puzzels. Dat levert banale gesprekken op die de vrouw veel verdriet aandoen. Gelukkig kan ze op meer begrip rekenen van een priester. Deze laatste moet bovendien constateren dat zijn kerk eerder leegloopt dan volloopt. De kosteres stelt dan maar een processie voor.

Die processie is meteen een pijnlijk grappig moment in deze gewijde film. Slechts een handvol vreemde sujets neemt deel en bij het eerstvolgende café haken er dadelijk een paar af. Deze vertoning is door de regisseur tot op de spits gedreven en lijkt het symbool voor de neerwaartse spiraal van de katholieke kerk. Een moedige keuze om dit weinig enerverende onderwerp te kiezen. Maar waarschijnlijk ook een vruchteloze poging.

En dan is er ook nog de relatie tussen de priester en zijn onderdaan. Veel woorden worden er niet aan vuil gemaakt. Maar die smachtende ogen en ingehouden gelaatsexpressies zeggen meer dan volzinnen. De pastoor zit in voortdurende tweestrijd, de vrouw heeft al gekozen.

Een ongewoon onderwerp dat waarschijnlijk niet iedereen zal aanspreken.

Jochem Geelen