Stonewall (2015)

Regie: Roland Emmerich | 129 minuten | drama | Acteurs: Joey King, Jonathan Rhys Meyers, Ron Perlman, Jeremy Irvine, Caleb Landry Jones, Jonny Beauchamp, Matt Craven, Karl Glusman, David Cubitt, Atticus Mitchell, Patrick Garrow, Andrea Frankle, Vladimir Alexis, Mark Camacho, Kwasi Songui

‘Stonewall’ verwijst naar de rellen die in 1969 ontstonden rondom de homobar The Stonewall Inn in New York. Na de zoveelste politie-inval besloot de LGTBQ gemeenschap terug te vechten tegen het onrecht en ontketende een opstand die uiteindelijk leidde tot de oprichting van de Gay Liberation Front en de eerste Gay Pride Parade. De film richt zich op de periode voorafgaand aan de rellen en de gebeurtenissen die eraan bijdroegen – waarschijnlijk. Want ‘Stonewall’ is geen feitelijke film maar een persoonlijk drama waarin verkend wordt hoe het zou kunnen zijn geweest voor een van de vele gezichten in de menigte.

Jeremy Irvine speelt Danny Winters, een tiener met de uitstraling van de typische plattelandsjongen wiens leven bestaat uit school en football. Op non-lineaire wijze vertelt de film zijn verhaal en wat ertoe leidde dat hij met een koffer aankomt in Christopher Street, de locatie van The Stonewall Inn. De naïeve Danny wordt opgenomen door straathoertje Ray (Jonny Beauchamp) en zijn vriendengroep. Het is een arm, uitgemergeld stel dat met z’n allen één hotelkamer deelt als woning, maar ze komen uit voor hun geaardheid en vinden acceptatie in elkaar. Bij deze street smart groep steekt Danny, die nog steeds worstelt met zijn homoseksualiteit, kinderlijk onnozel af en hij wordt al snel gedwongen de harde lessen van de wereld te leren.

Duitse regisseur Roland Emmerich is bekend om het maken van enorme Hollywoodproducties zoals ‘Independence Day’ (1996), ‘The Day After Tomorrow’ (2004) en ‘White House Down’ (2013). ‘Stonewall’, geschreven door Jon Robin Baitz, vereist een andere soort vertelling. Het is niet onaardig gedaan, maar het had de film beter gepast als het wat meer aandacht had gelegd op het kleine en intieme drama, in plaats van de korte flitsjes tussendoor die nu die plek opvullen. Rays vriendengroep is gevuld met interessante figuren wiens achtergrond je nooit zal leren. Bovendien maakten de filmmakers de keuze om een fictief verhaal te vertellen, maar met een willekeur aan oorspronkelijk bestaande personen erdoorheen gestrooid. Deze echte namen, vertolkt door onder andere Otoja Abit en Ron Perlman, zijn er feilloos uit te halen, want hun verhaallijnen voelen wat afleidend en geforceerd aan. Het was beter als ‘Stonewall’ het fictieve volledig had doorgezet, en meer aandacht had gegund aan haar personages die nu soms tussen willekeurige gebeurtenissen heen en weer lijken te sprinten met hier en daar abrupte sprongen in de tijd. Waar de film echt om draait is eigenlijk niet de opstand, maar de reis die Danny moet doormaken om tot zelfacceptatie te komen en de vriendschap die hij onderweg sluit met Ray.

Het is onvermijdelijk dat de weg van ‘Stonewall’ naar de rellen leidt, maar dat is niet de hoofdzaak van deze film. Zelfs hoofdpersoon Danny Winters is niet de ster – zijn vlakke gelaat valt weg naast het flamboyante gezelschap van Christopher Street en Jonny Beauchamp steelt absoluut de show met zijn kwetsbare vertolking van Ray. Wat blijft hangen is niet het grootse en dramatische, maar het lief en leed van mensen die verstoten worden door een discriminerende maatschappij en steun zoeken bij elkaar.

Maaike Tol

‘Stonewall’ verschijnt dinsdag 10 mei 2016 op DVD.