Storks (2016)

Recensie Storks CinemagazineRegie: Nicholas Stoller, Doug Sweetland | 87 minuten | animatie, avontuur, komedie, familie, fantasie | Nederlandse stemmencast: Charly Luske, Bracha van Doesburgh, Mathieu Hinzen, Frans Limburg, Florus van Rooyen, Huub Dikstaal, Peggy Vrijens, Jelle Amersfoort, Murth Mossel, Jürgen Theuns, Roberto de Groot | Originele stemmencast: Andy Samberg, Katie Crown, Kelsey Grammer, Jennifer Aniston, Ty Burrell, Anton Starkman, Keegan-Michael Key, Jordan Peele, Danny Trejo, Stephen Kramer Glickman, Christopher Nicholas Smith, Awkwafina, Ike Barinholtz, Jorma Taccone, Amanda Lund

Ouders die hun kinderen nog te jong vinden om haarfijn uit te leggen hoe baby’s gemaakt worden, komen met de meest creatieve verzinsels op de proppen. Verhalen over de bloemetjes en de bijtjes bijvoorbeeld. Of er werd gezegd dat kinderen uit een kool, uit het riet of uit een boom waren geplukt (afhankelijk van de streek waar je vandaan komt). Maar een van de meest hardnekkige fabels is die van de ooievaars die de kinderen bij hun ouders afleveren. Uit de stal van Warner Bros komt een animatiefilm die speelt met dit gegeven. In ‘Storks’ (2016) zijn ze echter wel met hun tijd meegegaan; de ooievaars gaan zelf niet meer op pad maar werken met een online bezorgsysteem dat vergelijkbaar is met Amazon.com. Zo hoeven de langbenige vogels ten minste niet meer hun leven te wagen tijdens hun vlucht naar de nieuwbakken ouders, want – zo zien we in de inleiding – voorheen moesten ze zich in allerlei bochten wringen om voortrazende vliegtuigen en angstaanjagende onweersbuien te omzeilen.

Tegenwoordig gaat de ‘baby-business’ via cornerstone.com en worden de kersverse kindjes als bouwpakket verzonden vanuit een loods hoog in de hemel. De zaken gaan als een speer en Junior (stem van Charly Luske (in de originele versie Andy Samberg)) wordt gebombardeerd tot manager. Hij wordt gelijk op de proef gesteld: het jongetje Nate (stem van Matheu Hinzen (in de originele versie Anton Starkman)) verlangt vurig naar een babybroertje. Zijn ouders (stemmen van Peggy Vrijens en Jelle Amersfoort (in de originele versie Jennifer Aniston en Ty Burrell)) zijn veel te druk met hun makelaarskantoor om zijn roep te horen en dus schrijft Nate een brief naar cornerstone.com. Die brief komt echter niet terecht in de online mailbox, maar in het uitgestorven postkantoor waar Junior Tulip (Bracha van Doesburgh, in de originele versie Katie Crown), zijn nogal onhandige enige menselijke collega heeft gestald zodat ze niemand voor de voeten kan lopen. Tulip, die blij is dat ze zich eindelijk nuttig kan maken, gaat enthousiast aan de slag en de envelop belandt per ongeluk in de oude Babyfabriek, die prompt een gloednieuw baby’tje produceert. Aan Junior en Tulip de taak om dit kindje zonder brokken te maken op het juiste adres af te leveren. En als het even kan, zonder dat de andere ooievaars erachter komen, want zo’n uitglijder kost Junior natuurlijk geheid zijn baan!

‘Storks’ is als een wervelwind die aan je voorbij trekt. In tegenstelling tot het tempo is de grapdichtheid echter niet zo hoog. Leuke momenten zijn er zeker wel – met name tijdens de road trip die Junior en Tulip maken om het baby’tje op de juiste plaats van bestemming te krijgen. Een roedel wolven die als een ware Barbapapa allerlei vormen kan aannemen is bijvoorbeeld leuk gevonden. En zo zijn er nog wat aardige vondsten, maar de meeste grappig bedoelde momenten slaan de plank mis, simpelweg omdat ze te clichématig zijn. Voor regisseur Nicholas Stoller – die naam maakte met komedies als ‘Forgetting Sarah Marshall’ (2008), ‘Get Him to the Greek’ (2010) en de twee ‘Bad Neighbours’-films uit respectievelijk 2014 en 2016 – is dit zijn eerste animatiefilm. Hij werd daarbij geholpen door Doug Sweetland, die meer ervaring heeft in de animatiewereld. Stoller is wel in zijn eentje verantwoordelijk voor het script en juist daar mist ‘Storks’ flair, inventiviteit en gevoel voor (komische) timing. Natuurlijk, voor de gemiddelde vier- à vijfjarige is zo’n wervelwind aan gebeurtenissen op zich al grappig genoeg. Maar wil Stoller zich staande houden in de wereld van de animatiefilm, moet hij de volgende keer echt flink aan de bak.

Patricia Smagge

Waardering: 3

Bioscooprelease: 28 september 2016
VOD-release: 18 januari 2017
DVD-, blu-ray-, blu-ray 3D-, 4K UHD-release: 8 februari 2017