Storm: Letters van Vuur (2017)

Recensie Storm: Letters van vuur CinemagazineRegie: Dennis Bots | 105 minuten | avontuur, familie, geschiedenis | Acteurs: Davy Gomez, Juna de Leeuw, Yorick van Wageningen, Peter van den Begin, Angela Schijf, Maarten Heijmans, Laura Verlinden, Egbert Jan Weeber, Loek Peters, Luc Feit, Sem van Butselaar, Fred Goessens, Gabriel Boisant, Rivka de Leon, Tibo Vandenborre, Tom Jansen, Golde de Leon, Nils Verkooijen

De twaalfjarige Storm Voeten (Davy Gomez) wil graag drukker worden, het beroep van zijn vader Klaas (Yorick van Wageningen). Af en toe helpt hij mee, maar hij heeft niet echt het gevoel dat zijn vader hem al voor vol aanziet. De Nederlandse avonturenfilm ‘Storm: Letters van vuur’ speelt zich af in het Antwerpen van de zestiende eeuw. In deze tijd stond de boekdrukkunst nog in de kinderschoenen, en werd het verspreiden van meningen op bijvoorbeeld het gebied van religie – dat door deze nieuwe uitvinding stukken makkelijker werd gemaakt – regelmatig bestraft. Soms moesten mensen die een bepaalde mening verkondigden, of daaraan meehielpen, dat zelfs met de dood bekopen.

Wanneer Storms vader Klaas gevraagd wordt een belangrijke brief te drukken van Maarten Luther, loopt hij erg veel risico. Er is in de stad net een nieuwe inquisiteur (Peter van de Begin) aangesteld, die tegen elke vorm van ketterij met harde hand optreedt. Maar het gezin Voeten kan het geld goed gebruiken en daarbij komt dat Klaas eigenlijk wel achter die radicale ideeën van de Duitse theoloog staat. Storms moeder Cecilia (Angela Schijf) is echter een devoot Katholiek en moet niets weten van die godslaster. Storms nieuwsgierigheid wint het toch en langzamerhand komt hij meer te weten over Maarten Luther en zijn ideeën. Maar nog voordat hij er met zijn vader een goed gesprek over kan voeren, wordt Klaas opgepakt, op heterdaad, terwijl hij de belastende brief aan het drukken is. Storm slaagt er nog net in om het zetsel (waarmee de brief gedrukt kan worden) te verstoppen, maar omdat de soldaten hem hebben zien vluchten, wordt de klopjacht op de arme tienerjongen ook geopend.

‘Storm: Letters van vuur’ is na ‘Code M’ en ‘Oorlogsgeheimen’ de derde film van Dennis Bots waarin hij een spannend jeugdavontuur situeert in een interessante periode uit de geschiedenis. Zijn personages zijn altijd aansprekend en de verhalen worden met vaart en flair verteld. Dat is in ‘Storm – Letters van vuur’, wederom naar een scenario van Karen van Holst Pellekaan, niet anders. Het avontuur van Storm is goed geschreven, redelijk geloofwaardig geacteerd en door een aantal ‘near-misses’ zal het jonge publiek regelmatig op het puntje van de stoel zitten. Er hangt dan ook nogal wat van af, van het slagen van Storms missie.

Het tempo van deze Nederlandse familiefilm is hoog, maar niet te, je leert de personages goed kennen en de opbloeiende vriendschap tussen Storm en Marieke, een meisje dat hem helpt (en later vice versa), is schattig. De sets zijn overtuigend, je waant je tijdelijk in een 16e eeuws stadje, al is een enkel fragment te veel ‘groen scherm’, maar dat stoort niet zo. De scènes in de ruien van Antwerpen zijn beslist sfeerverhogend, je ruikt het riool bijna, brrr! Doordat het verhaal zich afspeelt in de late Middeleeuwen is het ook nog eens leerzaam, maar niet op een vervelende manier. Termen als ‘aflaat’ en ‘ketterij’ zullen door deze film betekenis krijgen voor de doelgroep. Fijne jeugdfilm: hopelijk slaan Bots en Van Holst Pellekaan nog vaker de handen ineen.

Monica Meijer

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 19 januari 2017
DVD-release: 19 mei 2017