Story of Ricky – Lik Wong (1993)
Regie: Ngai Kai Lam | 96 minuten | actie | Acteurs: Fan Siu Wong, Fan Miu Sang, Ho Ka-Kui, Yukari Ôshima, Frankie Chin, Tetsuro Tamba, Gloria Yip, Philip Kwok, Suet Lam, Daan Bob Chit Long, Ji Keung Wong, Cheng Chuen Yam
Wat werkt voor een stripverhaal, werkt niet per definitie voor een film. De aangedikte expressie die nodig is om iets in één plaatje duidelijk te maken, verandert in een film al snel in lachwekkend melodrama. De ongelimiteerde vrijheid die een tekenaar zich kan veroorloven blijkt in de praktijk moeilijk te evenaren wanneer men aan de slag moet met nepbloed en rubber. Het zijn verschillen om rekening mee te houden wanneer men het ene medium naar het andere overzet. ‘Story of Ricky’ is een schoolvoorbeeld van wat er allemaal mis kan gaan bij zo’n vertaling…
De manga waarop de film is gebaseerd lijkt één op één te zijn overgenomen. Zodoende worden we als kijker in ‘Story of Ricky’ gepresenteerd op overdreven expressief acteerwerk, oppervlakkige karakters en een hevige concentratie op visueel spektakel. Zo hevig zelfs, dat men compleet is vergeten een verhaal te vertellen. ‘Story of Ricky’ maakt hiermee de indruk van een slechte replica. De film biedt aan de oppervlakte hetzelfde product, maar na enige inspectie blijkt de kwaliteit onder te doen voor die van het origineel. Al het rubber, latex en nepbloed bevatten niet dezelfde visuele flair als een tekening, hoe goed de vervalsing ook is. Zodra de special effects te lang in beeld blijven wordt de knulligheid dan ook al vlug duidelijk. De film moet het nog het meeste hebben van zijn actie choreografie onder leiding van Kwok Choy, waarin knokacrobatiek effectief wordt afgewisseld met snelle montages van wegvliegende ledematen. Dit zijn de momenten dat de film tot zijn recht komt en een eigen gezicht toont. Verder slaat het allemaal net de plank mis en ontbreekt het de film aan een eigen identiteit.
Alhoewel de vechtpartijen duidelijk de essentie van de film vormen, schiet men ernstig tekort in de gedeeltes tussen de vechtpartijen door – want een verhaal mag het niet heten. ‘Story of Ricky’ is een typisch voorbeeld van pragmatisme. Er dient een x-aantal slechteriken verslagen te worden en daarna is het basta. Geen context, geen verdere ontwikkelingen, geen uitleg. We komen nog net te weten waarom Ricky in de gevangenis is beland, maar verdere achtergrondinformatie wordt aan de fantasie van de kijker overgelaten. En de film opent nog wel met de verleidelijke premisse iets te willen vertellen over de gevaren van commercialisering. Helaas.
Nu zal ‘Story of Ricky’ niet het eerste vuistenspektakel zijn dat te lijden heeft onder een zo goed als afwezige verhaallijn. Dit valt echter vaak nog te redden met een charismatische protagonist, maar helaas is het karakter Ricky al net zo saai als zijn tegenspelers. Het is dat de verschillende personages allemaal wat anders aanhebben en verschillen in postuur, anders waren ze onderling inwisselbaar geweest. Hier en daar krijgen de karakters nog wel een bepaald type mee, maar zelfs dit uit zich slechts in de kledij en haardracht van de personages. De acteurs zelf blijken alleen in staat om met grootse gebaren en een overdreven mimiek hun zinnen op te dreunen, dus van hen hoeven we ook weinig te verwachten.
Wat ‘Story of Ricky’ echter vooral mist is humor, want de makers waren klaarblijkelijk niet van plan een serieuze film neer te zetten. Het overdreven acteerwerk en de absurde situaties zijn duidelijk met een toon van sarcasme bedoeld, maar de film kent geen humoristische situaties, waardoor het de film aan relativeringsvermogen ontbreekt. Wat men overhoudt is een slecht geacteerde, verhaalloze en ongeloofwaardige film. Precies wat de makers wilden, maar door het gebrek aan grappen in de film komt de boodschap niet over. Deze stijl van de namaak B-film zal wellicht de liefhebbers van zelfbewuste camp bevallen, maar het leeuwendeel van de kijkers zal zich stierlijk vervelen tussen de gevechten in.
En tijdens de gevechten? Ach, er wordt stevig op losgeknokt en het bloed vloeit rijkelijk, maar door het ontbreken van ondersteunende elementen als een verhaal en interessante karakters blijft het een gimmick die men na drie vechtpartijen wel heeft gezien. Waar de manga het juist moet hebben van zijn visuele spektakel, blijkt dit voor een film niet voldoende om anderhalf uur te boeien.
‘Story of Ricky’ is niet zozeer een slechte film, als wel een film met een hoop gebreken. Het ontbreekt de film aan identiteit als medium, de humor is ver te zoeken en men heeft alle kansen laten liggen om er meer van te maken dan splatter-kung fu alleen. Er zal een kleine niche zijn die het helemaal geweldig vind, maar voor degenen die niet per definitie warm lopen voor over-de-top geweld en bewust flauwe acteerprestaties zal het een saaie rit blijken.
Sander Colin