Strange Wilderness (2008)

Regie: Fred Wolf | 87 minuten | komedie | Acteurs: Steve Zahn, Allen Covert, Jonah Hill, Kevin Heffernan, Ashley Scott, Peter Dante, Harry Hamlin,  Robert Patrick, Joe Don Baker, Blake Clark, Justin Long, Jeff Garlin, Ernest Borgnine, Jake Abel, Rick Batalla, Richard Cassese, Oliver Hudson, David Mattey, Jim Meskimen, Jennifer Perkins,  Bryan Ross, Jason Sandler, Meg Wolf, Shawn Woodward

Dierenshows of zogenaamde natuurprogramma’s. Discovery Channel is er groot mee geworden. En velen hebben deze programma’s gezien toen ze kleiner waren. Op een of andere manier was het fascinerend om van dichtbij ongestoord de dagelijkse gang van zaken in het dierenrijk te kunnen bestuderen. Zo leken dieren soms net op mensen. Vandaag de dag leggen de vele realityshows en de fascinatie hiermee bloot dat mensen juist veel op dieren lijken. Gelukkig was vroeger alles beter, of toch niet?

Het natuurprogramma van de vader van Peter Gaulke was zo’n succesvolle dierenshow. Maar sinds het overlijden van zijn vader en het overnemen van de show door Peter en zijn team zijn de kijkcijfers zieltogend achteruit gegaan. Voornamelijk omdat zij totaal geen kaas gegeten van hoe zo’n show nu eigenlijk in elkaar gedraaid moet worden. Ze spenderen hun tijd voornamelijk aan het becommentariëren van natuurfilmpjes met de meest onzinnige teksten. Het team dat Peter en Fred om zich heen verzameld hebben bestaat volledig uit maffe randfiguren (met onder andere Jonah Hill uit ‘Superbad’) met als opvallende uitzondering oudgediende Ernest Borgnine in een bijrol.

De zoektocht naar Bigfoot vormt de hoofdmoot voor het verhaal en Peter en zijn team struikelen van de ene grap op weg naar de andere. Aan sommige grappen is totaal geen touw vast te knopen, andere grappen ontstijgen het ‘sex met dieren’ gehalte nauwelijks. Duidelijk is dat je van dit soort komedies moet houden. Fans van Adam Sandler films (hij produceerde deze prent overigens) en van de humor uit de stal van Judd Apatow zullen hier mee uit de voeten kunnen maar nogmaals, je moet er echt voor in de stemming zijn. Bovendien is Steve Zahn als hoofdrolspeler niet overtuigend genoeg om de hele film te dragen.

Het verhaal van dit soort films doet er eigenlijk niet toe. Is deze film grappig? Ja, dat is hij. Sommige scènes bevatten, mede door toedoen van de bijrollen, hilarische momenten. Deze zijn echter te sporadisch om de film als geheel naar een hoger niveau te tillen. De scenarioschrijvers hebben de film gebaseerd op een aantal korte sketches die zij voor “Saturday Night Live” hadden geschreven. Misschien was het beter geweest om het daarbij bij te laten, want deze film kan geen briljante voortzetting genoemd worden.

Joost Hoedemaeckers