StreetDance 3: All Stars – All Stars (2013)

Regie: Ben Gregor | 109 minuten | komedie | Acteurs: Theo Stevenson, Akai Osei-Mansfield, Ashley Jensen, Fleur Houdijk, Dominic Herman-Day, Amelia Clarkson, Gamal Toseafa, Hanae Atkins, Summer Davies, Kimberley Walsh, Kieran Lai, Ashley Walters, Javine Hylton, Kevin Bishop, Mark Heap, Susan Earl

Een goed begin is het halve werk. En met een goede titel heb je de helft van je publiek al gewonnen. Dat is wellicht wat overtrokken, maar waarom de Britse jeugdfilm ‘All Stars’ in Nederland als derde deel van de ‘StreetDance’ franchise wordt uitgebracht, is een groot raadsel. Meeliften op het succes van een eerdere film kan en mag, maar dan moet er wel meer overlap zijn dan alleen het onderwerp streetdance. De voorgaande delen in de ‘StreetDance’ reeks waren bestemd voor tieners, jongvolwassenen, terwijl ‘All Stars’ een familiefilm is die zich richt op kinderen van een jaar of negen, tien. Had het dan ‘StreetDance Kids’ genoemd.

In ‘StreetDance 3: All Stars’ maken we kennis met Ethan, een jonge sjacheraar die in een van de eerste scènes chocolade op het schoolplein verkoopt tegen 95 % korting. Hij maakt zich niet bepaald populair bij de leerkrachten en eigenlijk vindt ook geen van de scholieren hem echt aardig, met zijn vergezochte woordspelingen en drang om overal (financieel) voordeel uit te halen. Op diezelfde school zit Jaden, een fantasierijke, talentvolle danser, die zijn grootste hobby dansen echter op moet geven omdat zijn ouders willen dat hij zich op zijn studie concentreert. De kinderen in de buurt komen graag bij The Garage, een jeugdcentrum dat geleid wordt door de hartelijke Gina (Ashley Jensen). Maar de gemeente Londen heeft andere plannen met het vervallen gebouw: er moet een parkeergarage komen. Er is nog één kleine kans: Gina kan beroep aantekenen tegen het besluit én er moet geld op tafel komen. Maar dat is er natuurlijk niet.

Wanneer Ethan het meisje van zijn dromen ziet, is hij vastbesloten haar voor zich te winnen. Van zijn buurmeisje Amy (Fleur Houdijk) krijgt hij te horen dat ze al een vriend heeft, en laat die nu leider zijn van een bekende streetdance crew. Voor Ethan zijn grote mond in bedwang kan houden, heeft hij de arrogante Kurt al uitgedaagd voor een battle. Nu moet hij niet alleen zorgen dat hij zelf ook een crew heeft, ze moeten ook nog eens getalenteerd zijn! En zo komt alles samen: Jadens wens om The Garage te behouden door middel van een talentenjacht en Ethans verlangen om indruk te maken op het knappe meisje…

Wat volgt is een voorspelbaar, maar toch vermakelijk verhaal, waarin een aantal kinderen met verschillende talenten (martial arts, muziek mixen, stijldansen) proberen hun talenten te verenigen. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Er is onzekerheid, teleurstelling, ruzie, problemen met ouders… en ondertussen lijkt de sloop van het jeugdcentrum steeds dichterbij te komen. Er wordt goed geacteerd, gelukkig, vooral Akai Osei-Mansfield (Jaden) maakt indruk, maar ook de debuterende Fleur Houdijk is een verfrissende verschijning, en niet alleen omdat ze niet voldoet aan het standaard tienermeisje-schoonheidsideaal. En er zijn een drietal bijzonder mooi gechoreografeerde sequenties te zien, waarin Jaden zijn fantasie de vrije loop laat. Vooral de een op het klassieke Arcadespel Space Invaders gebaseerde danschoreografie en een met wit papier vervaardigde samurai-dans/vecht-scène zijn bijzonder fraai en vormen het visuele hoogtepunt van de film.

Het kindvriendelijke ‘StreetDance 3: All Stars’ is niet origineel of baanbrekend, maar biedt toch een kleine twee uur vertier voor de doelgroep. Kijk je als ouder mee, dan hoeft dat niet eens vervelend te zijn.

Monica Meijer

‘StreetDance 3: All Stars’ verschijnt woensdag 28 mei 2014 op DVD en blu-ray.