Strike a Pose (2016)
Regie: Ester Gould, Reijer Zwaan | 85 minuten | documentaire, muziek | Met: Luis Camacho, Oliver Crumes, Salim Gauwloos, Jose Xtravaganza, Kevin Alexander Stea, Carlton Wilborn, Madonna
Er is niets zo vergankelijk als roem, gaat het gezegde. Maar wat misschien nog wel meer van voorbijgaande aard is, is controverse. Wat pak ‘m beet twintig jaar geleden nog als controversieel gezien werd, kijken we tegenwoordig niet meer van op. Wereldster Madonna houdt er haar hele carrière al van om haar publiek te prikkelen, met haar dubbelzinnige teksten, uitdagende videoclips en choquerende shows. In 1990 ging ze op tournee en tijdens deze nog altijd ongeëvenaarde Blond Ambition Tour werden er door de autoriteiten heel wat afkeurende blikken richting de popster geworpen. Haar fans smulden er echter van. Nooit beroerd om er een schepje bovenop te doen – is dat immers niet wat men haar verwacht? – liet Madonna een cameraploeg toe die achter de schermen en op het podium vastlegde wat er allemaal bij zo’n tour kwam kijken. Videoclipregisseur Alek Keshishian maakte er ‘Madonna: Truth or Dare’ van. Madonna zoals je haar nog nooit zag, werd de kijker beloofd.
Bij de Blond Ambition tour werd Madonna omringd door zeven mannelijke dansers (en twee vrouwelijke, die tevens fungeerden als achtergrondzangeressen). Deze jonge onervaren broekies werden door de Queen of Pop onder haar vleugels genomen, ze werd tijdens de tournee een soort moederfiguur voor hen. Hun rol op het podium was groot en ze onderstreepten daardoor het thema van de tournee, “Express Yourself”. Ze werden boegbeelden van de seksuele vrijheid. Zes van de zeven jongens vielen namelijk op jongens. Een kwart eeuw later krijgen we in ‘Strike a Pose’ – een portret van deze dansers. Allen midden veertig en ontdaan van de onschuldige blikken in hun ogen. Hoe is het ze vergaan sinds deze spraakmakende tournee, en wat betekende deze lichamelijk en psychisch zware, maar onvergetelijke periode écht voor hen?
En dan blijkt dat roem inderdaad niets betekent. Een van de dansers merkt op dat zijn medewerking aan de shows van Madonna net zoveel deuren sloot als opende. En waren we echt zo geschokt over twee mannen die tongzoenden begin jaren negentig? Het is bijna niet meer voor te stellen. De omstreden zoen die Gabriel en Salim deelden (voor de camera uitgelokt door het spelletje Truth or Dare), heeft naar verluidt de weg vrijgemaakt voor heel wat coming-outs. Dat de inmiddels aan de gevolgen van AIDS overleden Gabriel destijds nog helemaal niet klaar was voor zijn eigen coming-out, laat staan om een voorbeeldfunctie te vervullen, horen we in ‘Strike a Pose’ van zijn moeder Sue Trupin. En zo zijn er nog meer waarheden die in de documentaire aan het licht komen.
Wat het meest opvalt aan ‘Strike a Pose’ is de oprechtheid waarmee de Blond Ambition-dansers spreken. Dat ontroert mateloos. Net zoals de brieven van fans die door de dansers worden voorgelezen en waaruit blijkt dat ze niet alleen levens hebben veranderd, maar zelfs gered. De mannen, volwassen geworden tijdens de tour, hebben elk een karrenvracht aan verhalen te vertellen, en daaruit blijkt de impact die deze maanden in 1990 op hen gehad hebben. Niet zo gek als je een onmisbaar onderdeel bent van zo’n hechte kliek. Maar ook hoe tegenstrijdig het voor sommigen van hen geweest moest zijn, om de grootste en vreselijkste geheimen voor jezelf te houden, terwijl je op het podium uit moet dragen dat zelfexpressie het grootste goed is. ‘Strike a Pose’ is indrukwekkend, emotioneel en inhoudelijk zoveel meer dan het bekende ‘Where are they now’ item van veel media. Must-see.
Monica Meijer
Waardering: 4
Bioscooprelease: 26 mei 2016
VOD-release: 8 september 2016
DVD-release: 8 september 2016