Stuart Little 2 (2002)

Regie: Rob Minkoff | 78 minuten | animatie, avontuur, komedie, familie, fantasie | Originele stemmencast: Michael J. Fox, Nathan Lane, Melanie Griffith, Steve Zahn, James Woods | Acteurs: Geena Davis, Hugh Laurie, Jonathan Lipnicki, Anna Hoelck, Ashley Hoelck, Marc John Jefferies, Angelo Massagli, Jim Doughan, Brad Garrett, Conan McCarty, Maria Bamford, Daniel Hansen, Kevin Olson

Dieren doen het bijna altijd goed in kinderfilms. Wie smelt nu niet weg bij een schattig beestje dat je direct uit het asiel of de dierenwinkel kunt halen? Aaibaarder dan Stuart Little vind je ze echter niet. Helaas ook niet in de dierenwinkel…

‘Stuart Little’ is een geadopteerd weesjochie dat anders is dan anderen. Onze titelheld (voorzien van de stem van Michael J. Fox) is namelijk een muisje. Een menselijk muisje, want hij kan praten en gaat niet zonder kleding over straat. Huiskat Snowbell (ingesproken door Nathan Lane ) heeft het knaagdiertje ook in zijn hart gesloten. Zijn nieuwbakken broertje George (Jonathan Lipnicki) is hem echter uit het oog verloren, want hij speelt liever met zijn nieuwe vriendje Will. Stuart voelt zich eenzaam, maar dat verandert als hij het vogeltje Margalo (met de stem van Melanie Griffith) ontmoet. Er ontstaat een vriendschap. Margalo heeft het echter moeilijk, want ze wordt bedreigd door een gemene valk (met de stem van James Woods). Snowbell en Stuart besluiten het vogelmeisje te helpen.

Na het succes van het eerste deel uit 1999 kon een vervolg niet uitblijven en drie jaar later verscheen dan ook ‘Stuart Little 2’. Deze feelgood film is eigenlijk net zo charmant als het eerste deel. Er dreigt nu meer gevaar – de valk is niet zo aaibaar als Snowbell – en Stuart krijgt met het begrip eenzaamheid te maken. Dit vervolg is zieliger dan het eerste deel. Het melodrama wordt dan ook wat dikker aangezet. Dat George (Lipnicki is een irritant kindacteurtje) minder in beeld is, is positief want de digitale Margot is veel knuffelbaarder. De CGI ziet er nog steeds overtuigend uit, terwijl deze film toch uit 2002 komt en computertechnieken enorm snel verouderen en gedateerd overkomen. Ook Stuart ziet er weer geloofwaardig en aaibaar uit.

‘Stuart Little 2’ is een lief sprookje dat op kinderen mikt. Volwassenen kunnen hier ook van genieten als ze bereid zijn om mee te gaan om de absurditeiten die regisseur Rob Minkoff op je afvuurt. Je komt bijvoorbeeld nooit te weten waarom Stuart wel en Snowbell niet met mensen kan praten. Het stemmenwerk is goed uitgevoerd en de titelheld blijft een aanprekend personage. Stuart geeft nooit op, laat zich niet klein krijgen en is enthousiast. Mooie eigenschappen.

Soms heb je zin in een onschuldig sprookje dat enkel bedoeld is om je vrolijk te laten voelen toch? Zoek dan niet verder, want deze lieve (kinder)film bedient je op je wenken. In dit universum is geen plaats voor pijn, cynisme en onrecht. De film is sentimenteel en bij vlagen overdadig schattig. Als je geen zin hebt in gezeur of volwassen problemen dan zorgt ‘Stuart Little’ er 80 minuutjes voor dat je alles om je heen vergeet.

Frank v.d. Ven

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 18 juli 2002
Blu-ray-release: 9 oktober 2013