Stuck (2007)

Regie: Stuart Gordon | 94 minuten | horror, thriller | Acteurs: Mena Suvari, Stephen Rea, Russell Hornsby, Rukiya Bernard, Carolyn Purdy-Gordon, John Dartt, Lionel Mark Smith, John Dunsworth, Mauricio Hoyos, Brian Johnson, Wally MacKinnon, Patrick McKenna, Liam McNamara, Marguerite McNeil, Martin Moreno, Bunthivy Nou, R.D. Reid, Lorena Rincon, Wayne Robson, Sharlene Royer, Suzanne Short

In ‘Stuck’ verandert de behulpzame bejaardenverzorgster Brandi (Mena Suvari) op dezelfde dag dat ze het volgepoepte bed van de bejaarde Mr. Binckley met liefde schoonmaakt, evenals het besmeurde lijf van de oude man afspoelt onder de douche, op volkomen onbegrijpelijke wijze in een meedogenloos persoon. Waar elk weldenkend mens die een ongeluk veroorzaakt op zijn minst de auto aan de kant zou zetten om hulp te gaan halen, rijdt zij door. Okay, er zijn wel vaker mensen die in paniek doorrijden, maar het slachtoffer van Brandi zit nog vast in haar voorruit! En drupt bloed in haar passagiersstoel. Naar verluidt geïnspireerd door een krantenbericht van soortgelijke strekking brengt horroricoon Stuart Gordon (‘Re-Animator’) deze absurde en bij vlagen pijnlijk grappige film. Brandi’s arme verkeersslachtoffer is Tom (Stephen Rea), een die dag dakloos geworden man, die wegens de bureaucratische houding van een medewerker van het arbeidsbureau ook nog eens geen kans op werk heeft. Brandi daarentegen is zojuist een promotie beloofd. Het zit Tom in ieder geval niet mee. Maar liefst drie keer wordt hem die bewuste vrijdag de keuze gegeven: door zijn huisbaas, de medewerker van het arbeidsbureau die alles volgens de procedures wil doen en de politieagent die hem geen nachtje slapen op een bankje in een park gunt. Het zijn echter elke keer keuzes uit twee kwaden die Tom moet maken. Omdat de kijker in het begin voor zowel Brandi als Tom sympathie op kan brengen, houdt Gordon de spanning er nog in. Al gauw na het bijna fatale ongeluk stijgt Tom echter op de hitlijst, omdat al Brandi’s handelingen ontdaan zijn van welke logica dan ook.

Na die bewuste door XTC en drank benevelde nacht lijkt ze bij haar zinnen te zijn gekomen, maar het zo verstandige telefoontje naar 911 maakt ze niet. In plaats daarvan gaat ze naar haar werk, per taxi uiteraard en probeert ze daar haar op handen zijnde promotie veilig te stellen. Met hulp van haar collega en vriendin Tanya, die haar latere afwezigheid moet opvangen, verlaat Brandi echter gauw weer het bejaardentehuis omdat ze erachter gekomen is dat ze iets belangrijks in haar auto heeft laten liggen (en daar bedoelt ze niet Toms bovenlichaam mee). XTC-dealer en vriendje Rachid vertolkt een rol van betekenis in het verhaal, maar het is vooral Brandi en Tom waar het om draait. Gordon schetst op overtuigende wijze een beeld van de egoïstische Brandi en doorzetter Tom, die ondanks dat zijn leven nauwelijks meer een stuiver waard is, toch de kracht vindt om terug te vechten.

‘Stuck’ is op een aantal punten sterk, maar de transformatie van de lieve en geduldige ouderenhulp tot harteloze psychopaat is wel wat veel van het goede, al weet Mena Suvari beide kanten van haar karakter aannemelijk neer te zetten. Ook wordt de geloofwaardigheid op de proef gesteld ten aanzien van het uithoudingsvermogen van Tom. De meer geslaagde scènes zijn die van het keeshondje Princess en Brandi’s confrontatie met de vrouw in Rachids appartement. Gordon bewijst hiermee prima met zwarter dan zwarte humor om te kunnen gaan. ‘Stuck’ is geen film die je lang bij zal blijven, maar voor zolang het duurt een vermakelijke film.

Monica Meijer