Stutz (2022)

Recensie Stutz CinemagazineRegie: Jonah Hill | 96 minuten | documentaire | Met: Jonah Hill, Phil Stutz

Phil Stutz is een psychotherapeut, Jonah Hill een bekend acteur. Sinds een aantal jaar is de acteur onder behandeling van de psychotherapeut, om angststoornissen en momenten van vervreemding aan te pakken. De behandeling lijkt goed aan te slaan, wat Hill het idee geeft voor een documentaire over de ideeën en het levensverhaal van zijn therapeut. Een in zwart-wit geschoten film, zonder veel poespas maar nog wel met ruimte voor de geestelijke worsteling van Hill zelf.

Gezien het weinig opwindende onderwerp is het een wonder dat dit idee behoorlijk goed uitpakt. Te danken hebben we dit vooral aan de therapeut, een oudere man met Parkinson, die een interessant leven paart aan een originele aanpak van zijn patiënten. De achtergrond van de therapie lijkt eerder spiritueel dan gebaseerd op harde wetenschap, en dat geldt al helemaal voor de methode. Stutz tekent zijn gedachten en ideeën op kleine kaartjes, waarna hij zijn patiënt allerlei getekende tools aanreikt die ook al uit het spirituele gedachtengoed lijken te komen.

Voor het levensverhaal van Stutz is meer ruimte gemaakt dan voor dat van Hill, en ook dat lijkt een goede keuze. Stutz heeft een goed gevoel voor humor, wat zijn ietwat verdrietige levensverhaal beter te behappen maakt. Terwijl Hill nog stevig lijkt te worstelen met zijn persoonlijke demonen, vertelt Stutz met de relativerende afstand van tijd en ruimte over zijn vroege jeugd, zijn trauma’s en zijn levenslange eenzaamheid. Dat hij al heel lang Parkinson heeft lijkt hem nauwelijks te deren.

Wel jammer is dat Hill kort na het begin ruimte maakt voor wat meta-toestanden over de documentaire zelf, de opzet ervan en hoe hij het anders wil aanpakken. Terwijl je bij de persoonlijke gesprekken zelden het idee hebt dat de film zwaar gescript is, krijg je dat bij deze sequentie des te sterker. Bovendien voegt het niets toe aan het onderwerp van ‘Stutz’.

Het is maar een klein smetje op een diep-menselijke, boeiende en vermakelijke documentaire. Aan het begin denk je nog te maken te hebben met twee gevoelige en kwetsbare mensen, pas later realiseer je je dat die gevoeligheid en kwetsbaarheid elementaire kenmerken zijn van onze soort. Waarbij we meteen beseffen dat Hill en Stutz, door zich bloot te geven in al hun kwetsbaarheid, hier iets doen wat even dapper is als behulpzaam. Geslaagd als film en als mentale boost.

Henny Wouters

Waardering: 3.5

VOD-release: 14 november 2022 (Netflix)