Submerged (2000)

Regie: Fred Olen Ray | 95 minuten | actie | Acteurs: Coolio, Maxwell Caulfield, Brent Huff, Nicole Eggert, Fredric Lehne, Dennis Weaver, Hannes Jaenicke, Fred Williamson, Tim Thomerson, Robert Torti, Yvette Nipar, Stacey Travis, Art Hindle, Meredyth Hunt, Michael B. Silver, Meilani Paul, Michael Bailey Smith, Christopher Halsted, Ernest Harden Jr., Ted Monte, Richard Gabai, Ari Barak

In Nederland krijg je op je nieuwe rijbewijs drie punten. Bij een grote fout krijg je een knip in je rijbewijs en na drie knipjes ben je het rijbewijs kwijt. In Amerika zouden ze dit systeem voor acteurs ook in mogen voeren. “Sorry Coolio, maar na drie wanprestaties hebben filmfans besloten dat je niet meer mag acteren.” Een film als ‘Submerged’ zou niet meer kunnen worden gemaakt, want de helft van de cast zou een acteerverbod hebben en de schrijver zou het script niet meer mogen verzinnen. ‘Submerged’ heeft geen personages maar stereotypen. Er is een rijke zakenman, een hoogzwangere vrouw, een held en een groepje slechteriken. Namen zijn eigenlijk niet meer noodzakelijk want vanaf de eerste minuut zijn de rollen duidelijk verdeeld. De gehele cast leest de ergerlijk slechte dialogen op en van enige charisma is geen sprake.

De plot is eigenlijk te belachelijk voor woorden. Een vliegtuig stort neer in de oceaan en zinkt naar de bodem. Gelukkig is het op een niet al te diep stuk want het vliegtuig blijft in tact en bezwijkt niet onder de druk van het water. Ook duikers kunnen het toestel bereiken vanaf het wateroppervlak. Terroristen willen het vliegtuig bereiken omdat er een allesvernietigend wapen aan boord is. In films worden namelijk regelmatig dit soort wapens gemaakt en vervoerd in gezelschap van een gevarieerd groepje onschuldige mensen. Het verhaal is eigenlijk nog niet het vervelendst, het zijn de losse eindjes die de meeste frustratie opwekken. Een voorbeeld hiervan is een moment waarop het vliegtuig op de zeebodem ligt en de hulpeloze passagiers zien hoe een witte haai voorbij zwemt. Vervolgens zie een handjevol terroristen zonder problemen naar en van het toestel zwemmen. Sterker nog, de rest van de film is de haai niet meer te ontdekken. Is de scriptschrijver vergeten dat hij nog een spannende haaiaanval wilde verwerken in de rest van de film of was hier gewoon geen tijd meer voor? Dit laatste lijkt het geval want op het moment dat er nog tien minuten filmtijd over zijn, en dat weet je omdat je tijdens de film regelmatig zit te kijken hoe lang je nog ‘moet’, is het verhaal nog lang niet afgerond. De overige actie wordt dan ook in een krappe vijf minuten afgeraffeld waarna de eindtitels verschijnen. Een passend einde voor een film die je de volgende dag gelukkig weer vergeten bent.

Alex van Wankum