Submerged (2005)

Regie: Anthony Hickox | 92 minuten | actie, horror | Acteurs: Steven Seagal, Christine Adams, William Hope, Nick Brimble, Vinnie Jones, Allison King, P.H. Moriarty, Gary Daniels, Ross McCall, Stephen Da Costa, Peter Youngblood Hills, Adam Fogerty, Chris Hazlewood, Nikolai Sotirov, William Tapley, Martin McDougall, Sam Douglas, Jonas Talkington, Atanas Srebrev, Nikola Dodov, Luis Soto, Cyrus Pahlavi, Leigh Zimmerman, John Kaleckas, Vlado Nikolov, Raicho Vasilev, Kiril Manchev, James D.R. Hickox, Andrey Slabakov, Maria Ilieva, Victoria Yocheva, Velizar Binev, Nadia Ivanova, Yoan Karamfilov, Ventzislav Kisyov, Stanislav Koev, Mila Odadjieva, George Zlatarev, Christopher Okolie, Mark Watkins, Walter Norwood, Lazechar Petkov, Michail Elenov, Silvia Peltekova, Victoria Iovcheva

Actieheld Steven Seagal is het bekende gezicht in de zeer matige film ‘Submerged’. Regisseur Anthony Hickox probeert door middel van snel gemonteerde beelden en andere foefjes een vlot lopende actiefilm te maken, maar slaagt hier geen moment in. Het camerawerk, het verhaal, de acteurs en de regisseur verzanden allemaal in een zwart gat waarvan niemand weet waar begin en einde zich bevinden.

Er was een tijd dat Steven Seagal een sensatie was in het actiegenre. In films zoals ‘Nico’ of ‘Out for Justice’ stal de in Michigan, Amerika, geboren acteur de show met zijn Oosterse vechtkunst, korte lontje en uitstraling. Na het bekijken van ‘Submerged’, meer dan vijftien jaar na dato, moet je concluderen dat die Seagal er niet meer is. Af en toe zie je nu een glimp van de man die hij ooit was, middels een sarcastisch grap of een plotselinge beuk die hij uitdeelt aan een opponent. Heel vaak echter acteert hij letterlijk in de schaduw, alsof de regisseur hem niet meer toevertrouwt om het middelpunt van zijn film te zijn. Wat nog steeds hetzelfde is gebleven, is dat Seagal nog geen schrammetje oploopt, ondanks een bende soldaten die het op hem en zijn kornuiten heeft gemunt.

Het zou enigszins helpen wanneer de mensen om Seagal heen behoorlijk acteerden, waardoor de film niet direct in de vergetelheid zou vervallen. Maar Seagal’s kompanen, waarvan ex-voetballer Vinnie Jones de bekendste is, delen in de malaise. De twee dames in de groep vallen wel op door hun mooie uiterlijk, maar niet door hun acteerkwaliteiten. Regisseur Hickox probeert er met veel supersnelle montages een soort achtbaan van te maken, maar het eindproduct vliegt uit de vangrail.

Net als in ‘Nico’ uit 1988 speelt een oud-legerdokter de kwade genius in een film met Seagal. In ‘Nico’ was het de grootse Henry Silva die je de stuipen op het lijf joeg met zijn barbaarse ondervragingstechnieken en in ‘Submerged’ is het Nick Brimble, die echter niet kan tippen aan Silva. Brimble is in ‘Submerged’ de bedenker van een techniek die mensen van binnen zo bang maakt, dat ze allles voor de arts doen om aan hun waanideeën te ontsnappen. De wetenschapper hersenspoelt aldus een stel Amerikaanse soldaten om een onderzeeër te kapen en Seagal en zijn mannen daarna om zeep te brengen. Dit is in een notendop de basis van de film.

‘Submerged’ is een pretentieloze actiefilm met heel veel geweld: De bloedspetters vliegen je om de oren en de munitie is niet aan te slepen. Seagal, actieheld op leeftijd, weet overal tussendoor te manoeuvreren, maar kan niet verhinderen dat hij meewerkt aan een film van bedenkelijk niveau. Geen hoogvlieger in het actiegenre.

Robbert Bitter