Submergence (2017)

Regie: Wim Wenders | 112 minuten | drama, romantiek | Acteurs: James McAvoy, Alicia Vikander, Alexander Siddig, Reda Kateb, Jannik Schümann, Celyn Jones, Andrea Guasch, Godehard Giese, Jess Liaudin, Mohamed Hakeemshady, Harvey Friedman, Jean-Pierre Lorit

De genius van een film, de som der delen, is moeilijk onder woorden te brengen. Soms is die er gewoon niet; casting, regie en script kunnen bijvoorbeeld los van elkaar hoop geven, maar opgeteld geen steek houden. Waarom echter zou Wim Wenders (‘Paris, Texas’) geen formulefilm kunnen maken, een romantische thriller of zo? Met James McAvoy (‘Last King of Scotland’) en Alicia Vikander (‘Ex Machina’), moet je toch een eind kunnen komen?

Chemie is er wel tussen de charmante James en de intense Alicia, maar de steriliteit van de dialogen en de onduidelijke vertelstructuur verraden spoedig een gebrek aan urgentie. Beide hoofdfiguren worden los van elkaar geïntroduceerd – zij een oceanograaf, hij een onduidelijk soort agent in Afrika. Waarom elkaar leren kennen met eindeloze academische discussies, als de kijker al heeft gezien dat zij zijn zweetlucht prefereert boven zijn vocabulaire? Dan krijg je een zogenoemd ‘pratend script’.

De acteurs doen hun best, maar lijken niet geschikt voor de film. Of andersom, dat is hetzelfde. Het bovenstaande dient wel een doel, er is een verschil in opleidingsniveau tussen de gesofisticeerde Danielle en de hoekige James; dat hoeft er niet te worden ingewreven: ‘show don’t tell’. Het lijkt erop dat de auteur Wenders zijn inhoudelijke stempel heeft willen drukken op een studioproduct dat het meer moet hebben van passie voor het haardvuur dan pretenties of engagement.

De carrières van beide geliefden zijn eerder opschik dan essentie, en dat wringt natuurlijk. Interessant dat Danielle met leesbril op in duikbootjes door de Atlantische Oceaan dobbert; vreselijk dat James met zijn sixpack door jihadisten wordt gemarteld in Oost-Afrika, maar dan is de film al halverwege, is het nut onduidelijk en raakt de prille, veelbelovende liefde uit beeld. ‘Love has no limits’, zegt de dvd-hoes. De getormenteerde tortelduifjes missen elkaar, maar ze hebben geen verhaal.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 2

DVD-release: 28 februari 2019