Suburban Girl (2007)

Regie: Marc Klein | 97 minuten | drama, komedie, romantiek | Acteurs: Sarah Michelle Gellar, Alec Baldwin, Maggie Grace, James Naughton, Chris Carmack, Vanessa Branch, Peter Scolari, Marian Seldes, Jill Eikenberry, Ebon Moss-Bachrach, Marin Ireland, Nathan Corddry, Amad Jackson, Jason Antoon, Stephanie Berry

‘Suburban Girl’ lijkt op het eerste gezicht weer zo’n ultieme mierzoete meiden romkom waarvan je het einde al mijlenver ziet aankomen (happy natuurlijk). Ook al is de kleur van ‘Suburban Girl’, jawel, voornamelijk roze, zo heel erg romantisch is het nou ook weer niet.

Niet geheel onterecht wordt ‘Suburban Girl’ aangeprezen als ‘Sex and the City’ meets ‘The Devil Wears Prada’, al hadden ze in het laatste geval beter iets anders kunnen verzinnen – want ware metamorfoses en een heleboel modepopjes, daar wordt niet aan gedaan. Brett (Sarah Michelle Gellar), de protagoniste, heeft meer weg van de gedrevenheid en onafhankelijkheid van ‘Ugly Betty’. Hoe dan ook, ‘Suburban Girl’ mag misschien niet van het niveau ‘Sex and the City’ zijn, plezierig om naar te kijken is de film zeer zeker wel.

Brett is een jonge, nog niet zo heel succesvolle, vrouw die teveel slikt van anderen. Haar droom is editor te worden, maar ze weet niet zo goed of ze dat wel aan kan. Ze weet zich gesteund door haar liefhebbende vader met wie ze een goede band onderhoudt. Dan ontmoet ze de veel oudere, Donald Trump-achtige Archie (Alec Baldwin) die haar wereld op zijn kop zet. Ze voelen zich direct tot elkaar aangetrokken en ondanks de afwijzingen weet Archie haar toch te helpen met haar carrière. Alles lijkt een sprookje, maar dan komt Brett erachter dat ze niet het enige meisje is dat hij heeft verslonden, en dat hij niet Mr. Perfect is. Drankverslaving en een soort van bindingsangst… en dan is er ook nog het immense leeftijdsverschil. Het sprookje wordt al snel bijna het tegenovergestelde – niet wat je zou verwachten van een op en top chickflick.

Sarah Michelle Gellar – die toch nog steeds het meest bekend staat om haar rol als de vampierjaagster Buffy – is best geloofwaardig in haar rol als onzeker meisje die in de film groeit tot zelfverzekerde vrouw. Ook Baldwin doet het goed als rijke en succesvolle oudere man die steeds jongere dames voor zich weet te winnen met zijn charmante voorkomen. Mede dankzij het feit dat hij er van nature al zo slick and slimy uitziet als het personage dat hij speelt.

Wat sterk is aan ‘Suburban Girl’ is het duo Gellar en Baldwin, die een vreemd, maar op de een of andere manier toch overtuigend koppel vormen. Daarnaast zit de film vol subtiele humor die vooral gewaardeerd zal worden door belezen personen. Het feit dat ‘Suburban Girl’ gewoon een verhaal vertelt, niet grappig of extreem romantisch probeert te zijn doet het geheel alleen maar goed. Geen over the top chickflick met eind goed, al goed en iedereen leeft gelukkig en gezond verder. Het is gewoon wat het is, en daarmee is ‘Suburban Girl’ op zijn eigen manier verfrissend en genoeg entertainment voor een avondje film kijken.

Tessa Obbens