Suburban Mayhem (2006)

Regie: Paul Goldman | 89 minuten | komedie, drama, thriller | Acteurs: Emily Barclay, Michael Dorman, Robert Morgan, Anthony Hayes, Laurence Breuls, Steve Bastoni, Mia Wasikowska, Geneviève Lemon, Madeleine Jaine, Susan Prior, Stuart Spence, Alison Cox, Rod Ansell, Ivan Topic, Callan Boys

Een tienermoeder waar niemand meer controle over kan uitoefenen, maar die zelf dankzij haar sexy uiterlijk en overredingskracht wel de controle over veel mensen heeft, speelt de hoofdrol in ‘Suburban Mayhem’. Nadat haar broer tijdens een overval een brutale winkelbediende het hoofd heeft afgehakt, besluit Katrina (Emily Barclay) om er alles aan te doen haar broer – waarmee ze een wel heel hechte band heeft- uit de gevangenis te krijgen. Ze verwijt haar vader hier niet genoeg aan te doen. Dit leidt er toe dat de 19-jarige Katrina, die zich normaal gesproken vooral bezighoudt met haar uiterlijk en seks, besluit haar vader te laten vermoorden.

Een compliment moet gemaakt worden voor Emily Barclay, die de rol van Katrina als mooie tienermoeder, die er totaal geen problemen mee heeft om haar lichaam te gebruiken om te krijgen wat ze wil, overtuigend neerzet. De andere karakters in de film worden helaas niet erg uitgewerkt en dit is één van de belangrijkste redenen dat de film weinig indruk weet te maken.

De vorm waarin ‘Suburban Mayhem’ is gegoten is niet onaardig. De film begint met een zogenaamd televisie-interview met Katrina, waarin haar gevraagd wordt wat ze ervan vond om verdacht te worden van de moord op haar vader. Deze introductie wordt gevolgd door een combinatie van interviews met verschillende personen in de omgeving van Katrina en het verhaal, dat zich voor de televisie-interviews plaatsvinden, heeft afgespeeld. Het onderscheid tussen deze scènes is mooi gemaakt doordat de interviews gefilmd zijn in TV kwaliteit en de rest van het verhaal niet.

Toch is ‘Suburban Mayhem’ niet zo’n geslaagde film. Het verhaal over de losgeslagen Katrina is nooit echt vervelend, maar weet ook niet te overtuigen. Je vraagt je als kijker voortdurend af waarom mensen in haar omgeving niet ingrijpen en deze femme fatale een halt toeroepen. Daar veranderen de aardige vorm waarin de film is gegoten en de goede acteerprestaties van Emily Barclay niets aan.

Wietske Uneken